Smakosze.pl Przepisy Ciasto z jabłkami Próżniak od Ewy Wachowicz - prosty przepis
Piotr Molecki/East News; canva/Atide, Getty Images

Ciasto z jabłkami Próżniak od Ewy Wachowicz - prosty przepis

14 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto Próżniak jest pysznym wypiekiem, który idealnie pasuje do wieczornej herbaty lub jako poobiedni deser. Ewa Wachowicz opracowała przepis, w którym łączą się słodkie jabłka z delikatnym i wilgotnym ciastem. Każdy fan łakoci będzie prosił o dokładkę.

Ciasto Próżniak jest prawdopodobnie znane w każdym polskim domu. Delikatne i puszyste ciasto o wysokiej wilgotności zawiera w sobie kawałki jabłek, które po upieczeniu stają się miękkie i rozpływające w ustach.

Dużą zaletą tego łakocia jest prostota wykonania. Wystarczy bowiem połączyć ze sobą składniki na ciasto, dodać do nich jabłka i upiec. Warto dobrze kontrolować temperaturę pieczenia, aby krawędzie ciasta nie przypaliły się.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto Próżniak

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci. Składniki:

  • szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • 3 jabłka

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju z pestek winogron

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 szklanki żurawiny suszonej

  • cukier puder

  • sok z cytryny

Zacznij od umycia jabłek, obrania ich i wykrojenia gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w plasterki i skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i zmiksuj.

Do jajek wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wlej olej i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej na niego całe ciasto, a na jego wierzchu ułóż koncentrycznie pokrojone jabłka. Piecz w piekarniku przez 45 minut. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego.

Ciasto

Źródło: canva/Manudri, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy