Smakosze.pl Przepisy Ciasto zrobione z tych składników jem bez wyrzutów sumienia. Wychodzi za każdym razem i smakuje jak z cukierni
youtube.com/@familienrezepte5523

Ciasto zrobione z tych składników jem bez wyrzutów sumienia. Wychodzi za każdym razem i smakuje jak z cukierni

5 stycznia 2024

Ten prosty przepis na ciasto ma niesłychaną zaletę. Oprócz tego, że jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, to jeszcze jego skład rozgrzesza z odrobiny łakomstwa. Zdrowe składniki i doskonały smak, czy można chcieć więcej od deseru? Poniżej zdradzam jak je zrobić krok po kroku.

Sposób na przejrzałe banany

Jest jeszcze jedna zaleta tej pysznej i zdrowej przekąski. Przygotowanie jej pozwala wykorzystać banany, którym nieco za długo pozwoliliśmy leżeć na kuchennym blacie i teraz nikt nie ma już na nie ochoty.

Jeśli mamy do dyspozycji takie banany, możemy być spokojni o wszystkie pozostałe składniki. Na przełożenie ciasta nada się doskonale jogurt typu skyr. Jest on chyba najbardziej dietetyczną odmianą jogurtu, jaką łatwo kupić.

Ciasto posypane orzechami
fot. youtube.com/@Familienrezepte5523
Poszłam odwiedzić kultowe „Rurki z Wolskiej". To, co zastałam na miejscu, od razu mnie zmroziło

Dietetyczne ciasto bez pieczenia – przepis

Można też do przełożenia tego ciasta użyć świeżego banana. Taka instrukcja podana jest na kanale Familienrezepte5523 na youtube. Stamtąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego tekstu.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 3-4 łyżki kakao
  • ¼ kg płatków owsianych
  • Tabliczka czekolady gorzkiej (lub mlecznej bez cukru)
  • Skyr (i/lub mniej dojrzały banan)
  • Opcjonalnie: cynamon lub przyprawa do piernika
  • Duża garść dowolnych orzechów

Dietetyczna przekąska – ciasto kakaowe

Płatki owsiane prażymy kilka minut na surowej patelni . Mocno dojrzałe banany rozdrabniamy, umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę . Przelewamy ją do miski, dodajemy kakao oraz przyprawy i dokładnie mieszamy . Do gładkiej masy dodajemy płatki owsiane.

Gotowa masa powinna być stosunkowo sucha i sztywna . Dzielimy ją na 2 połowy. Jedną z nich układamy na dnie nasmarowanej tłuszczem tortownicy, mocno dociskając . Na wierzch masy wykładamy jogurt i/lub pokrojonego w plastry banana. Wykładamy pozostałą część masy i delikatnie, ale stanowczo ugniatamy .

Pozwalamy ciastu odpocząć w lodówce przez co najmniej 15 minut . W tym czasie dzielimy czekoladę na drobne kawałki i roztapiamy w rondelku. Orzechy prażymy na patelni lub w piekarniku, a uprażone rozdrabniamy w blenderze . Ciasto wyjmujemy z lodówki, oblewamy gorącą czekoladą i zanim ta stężeje, posypujemy posiekanymi orzechami .

Uratowany niedawno lokal może znów być w tarapatach . Do przepisu na tę sałatkę wracam ze smakiem non stop .

Płatki owsiane i masa kakaowa
fot. youtube.com/@Familienrezepte5523
Czy warto dopłacać do jajek od „szczęśliwych kur"? Zdanie specjalisty może zaskoczyć
Smażę je w każdy piątek z ziemniaków z poprzedniego dnia. Do środka daję farsz, który zachwyca domowników
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy