Cichopek ma genialny patent na kanapki. Rezygnuje z masła, wybiera modny składnik
Pomysł na lekką, ale pożywną kolację lub podwieczorek? Przygotuj grzanki z hummusem i pieczonymi warzywami według przepisu Katarzyna Cichopek. Aktorka kanapki podaje z octem balsamicznym i startym serem. Smakują obłędnie.
Zapomnij o maśle. Kanapki posmarowane hummusem są smaczniejsze
Katarzyna Cichopek zrezygnowała z masła na rzecz hummusu. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, przypraw i oliwy lub oleju sezamowego. Hummus jest smaczniejszy i zdrowszy od masła.
Hummus kupimy w każdym sklepie, jednak najlepiej przygotować go samodzielnie. W dalszej części artykułu znajdziesz przepisy na hummus z kalafiora i suszonych pomidorów. Wybierz swój ulubiony smak.
Cichopek przygotowała grzanki z tradycyjnym hummusem z cieciorki i pieczonymi warzywami. Całe danie skropiła octem balsamicznym i startym serem. Tak przygotowane kanapki nie mają sobie równych.
Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu @katarzynacichopek na Instagramie.
Katarzyna Cichopek zdradziła przepis na pyszne kanapki
Składniki:
- kolorowe papryki
- bakłażan
- cebula
- cukinia
- pieczarki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- hummus
- kawałek sera w kostce, np. parmezanu
- ocet balsamiczny
- bagietka
Jak zrobić grzanki z pieczonymi warzywami?
Wszystkie warzywa drobno pokrój i przełóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz do miękkości.
Pieczywo pokrój, skrop oliwą i wstaw na chwilę do piekarnika, żeby zrobić grzanki. Gotowe, chrupiące kromki posmaruj hummusem, następnie połóż porcję upieczonych warzyw, skrop octem balsamicznym i oprósz startym serem.
Hummus możesz kupić w sklepie. Możesz przygotować go samodzielnie. Polecam hummus z kalafiorem i hummus z suszonymi pomidorami . Są przepyszne.