Przepis na niesamowicie smaczny hummus z kalafiorem. Prosta i sycąca pasta kanapkowa
Hummus z kalafiorem jest pełną smaku, choć nieco delikatniejszą, wersją bliskowschodniej pasty na bazie ciecierzycy. Aromatyczny i kremowy dodatek do pieczywa jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziecie w każdym większym sklepie. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego spróbowania.
Kalafior jest lekkim warzywem, które dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych m.in. znacznych ilości błonnika, potasu, witaminy A i C czy folianów. Warto włączyć go do swojej diety i podać w formie pysznej pasty z ciecierzycą,
Hummusu z kalafiorem jest sycącą pastą kanapkową, której zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki i zadbać o to, by masa nie była zbyt gęsta. Potrzebny będzie jedynie dobry blender i kilka produktów, które znajdziecie w większości marketów czy dyskontów.
Przepis na wyśmienity hummus z kalafiorem
Składniki:
pół niedużej główki kalafiora
240 g ugotowanej ciecierzycy np. z puszki.
3-4 płaskie łyżki pasty sezamowej tahini
1 niewielki ząbek czosnku (można pominąć)
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki wody
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
oliwa z oliwek
ziarna czarnuszki lub czarnego sezamu
posiekana natka pietruszki, kolendra lub koperek
Jak zrobić hummus z kalafiorem? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od umycia kalafiora i podzielenia go na drobne różyczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut. Możemy też przyrządzić go na parze (8-10 minut) w lub upiec w piekarniku (20 minut w 220 stopniach Celsjusza, skrapiamy oliwą).
Najważniejsze jest uzyskanie miękkiego, lecz nie rozgotowanego warzywa. Gdy kalafior ostygnie, przenosimy go do pojemnika blendera. Dodajemy ciecierzycę wraz z tahini i wszystkimi przyprawami.
Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby podlewając całość wodą. Hummus z kalafiorem podajemy z oliwą z oliwek, dowolną zieleniną i świeżym pieczywem. Możemy oprószyć dodatkową porcją pieprzu lub kuminu. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przygotowania hummusu z kalafiorem:
Jeżeli korzystacie z ciecierzycy w puszce, zachowajcie płyn. Możecie go dodać do hummusu, by go nieco zagęścić. Jest też świetny do przygotowania roślinnego majonezu.
Możecie przygotować hummus z surowym kalafiorem. Warzywo w tej formie nadaje się do spożycia, jednak nawet gdy starannie je zblendujecie będzie wyczuwalne. Nie każdemu to odpowiada.
Pastę tahini możecie przygotować w domu. Wystarczy, że zmielicie uprażony sezam z niewielkim dodatkiem oleju słonecznikowego (50-100 ml na 250 g ziaren). Konieczny będzie jednak mocny blender.
Ciecierzycę przed zblendowaniem można wyłuskać z łupinek. Hummus będzie wtedy niezwykle kremowy.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z ciecierzycą. Jeśli hummus przypadł wam do gustu, sprawdźcie koniecznie pastę z dodatkiem ogórka kiszonego i fasoli. Polecamy także znakomite warzywne leczo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: