Cieszą oko, zadowolą też podniebienie. Te piękne kwiaty naprawdę są jadalne
Kwiaty magnolii mają niewątpliwe walory estetyczne. Cieszą oko pięknym kształtem i barwą od bieli, aż po soczysty róż. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że równie oszałamiająco prezentują się ich właściwości kulinarne. Jeśli odpowiada Wam intensywny aromat płatków, zachwyceni będziecie także ich smakiem.
Kwiaty magnolii nie tylko wyglądają, ale też smakują
Magnolia to rodzaj drzew lub krzewów, które dziko występują w Azji oraz obu Amerykach. Jako gatunek ozdobny uprawia się ją także w Polsce. Roślina ta potrafi bardzo mocno się rozrosnąć, przez co kwiaty magnolii łatwo zdobyć w bardzo dużych ilościach. To najlepszy powód na to, by dowiedzieć się, jak wykorzystać je w kuchni.
Kwiaty magnolii mają intensywny, bardzo charakterystyczny smak. Można wyczuć w nich subtelną nutę mydlaną lub perfumeryjną. Aby nie zdominował on potrawy, kwiaty należy przyrządzić w odpowiedni sposób.
Płatki tej rośliny można zamarynować w occie. Dobrze też odnajdą się jako główny składnik leczniczego naparu lub element ziołowej mieszanki, która pomoże przy zatkanych zatokach, złagodzi objawy alergii, a nawet uspokoi. Na szybką i elegancką przekąskę proponujemy natomiast kwiaty magnolii smażone w tempurze. Na skutek działania wysokiej temperatury intensywny aromat ulatnia się, pozostawiając jedynie subtelny kwiatowy posmak.
Przepis na kwiaty magnolii smażone w tempurze
Składniki:
- 3-4 kwiaty magnolii
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- szklanka mocno schłodzonej gazowanej wody
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kwiaty magnolii w tempurze?
Zbierz świeże kwiaty magnolii . Delikatnie oberwij z nich płatki. Pamiętaj, że surowiec powinien być pozyskany z czystych i bezpiecznych terenów .
Do bardzo zimnej wody gazowanej dosyp mąkę, skrobię kukurydzianą i sól . Składniki wymieszaj za pomocą rózgi. Mieszanie musi być bardzo krótkie, aby mąka nie uwolniła glutenu, a gaz nie ulotnił się z wody . Jeśli w cieście zostaną niewielkie grudki, nie szkodzi to finalnemu smakowi potrawy .
Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia
. Płatki z kwiatów magnolii
maczaj w przygotowanym cieście i wrzucaj na gorący tłuszcz
. Kiedy tempura zarumieni się
zdejmuj płatki z patelni za pomocą łyżki cedzakowej
. Przed podaniem
odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika
.
Sprawdź, które z popularnych kwiatów mają równie szerokie zastosowanie, co magnolia
.
Czarny bez smażony w cieście daje niezapomniane wrażenia smakowe
.