Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ze skwarkami, nie z tartą bułką. Kopytka polej tą okrasą. Będą lekkie i aromatyczne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.04.2023 17:49

Nie ze skwarkami, nie z tartą bułką. Kopytka polej tą okrasą. Będą lekkie i aromatyczne

lekkie kopytka z ziołami
Screen z filmu pochodzi z kanału Menu Dorotki na YouTube

Szukasz pomysłu na szybki, tani obiad dla całej rodziny? Ugotuj ziemniaki, wymieszaj je z innymi składnikami i ugotuj. Kopytka polej nie bułką tartą, czy skwarkami, a masłem z dodatkiem świeżych ziół. Będą lżejsze i smaczniejsze.

Kopytka z ziołami są pomysłem na lekki i aromatyczny obiad

Kopytka to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Ziemniaczane ciasto z dodatkiem jajek i mąki jest proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Musimy pamiętać jednak, żeby wybierać ziemniaki mączne, które mają mało wody, a dużą zawartość skrobi.

Kopytka zwykle podajemy z okrasą z boczku lub z bułką tartą. Podane w ten sposób są przepyszne, jednak dość ciężkostrawne i kaloryczne. O wiele lżejsze kluski przygotujesz, kiedy polejesz je masłem i aromatycznymi ziołami.

Kopytka możemy podać z natką pietruszki i świeżym koperkiem. Możemy wykorzystać również inne, ulubione zioła, np. bazylię, rozmaryn, czy majeranek. Zioła podsmażmy chwilę na niewielkiej ilości masła i polejmy całe danie. 

 

 

Aż trudno uwierzyć, co upatrzył w leśnym mchu. O tej porze roku to się nie zdarza

Przepis na kopytka polane masłem i ziołami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 300 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • masło

Jak zrobić kopytka z ziołami? Danie zrobisz błyskawicznie

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odparuj, przeciśnij przez praskę i wystudź. Warzywa zagnieć z jajkami, solą i mąką. Wsypuj mąkę stopniowo w takiej ilości, żeby ciasto było zwarte i jednolite.

Z ciasta uformuj kulę i podziel na 4 części. Następnie z każdej z nich uformuj cienki wałek i pokrój pod skosem. Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną. Masło rozpuść na patelni. Dodaj posiekane zioła i smaż chwilę.

Ugotowane kopytka polej masłem z ziołami i podaj, smacznego. Pysznym dodatkiem do kultowego dania będzie surówka z czerwonej kapusty lub z kapusty pekińskiej. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo na talerzu.

kopytka.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Menu Dorotki na YouTube