Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy ją omijają, a jest niezwykle wartościowa. To najzdrowsza postać uwielbianej ryby
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.04.2023 22:10

Polacy ją omijają, a jest niezwykle wartościowa. To najzdrowsza postać uwielbianej ryby

surowe ryby na ladzie
Canva / GMVozd

Nie ma w Polsce sklepu rybnego, w którym nie dostaniemy śledzi. Te popularne i przede wszystkim tanie ryby największym wzięciem cieszą się podczas świąt. O zdrowym źródle białka warto jednak pamiętać przez cały rok. Niezależnie od okazji najkorzystniejsze dla zdrowia są potrawy przyrządzone ze śledzi surowych, nieprzetworzonych. 

Śledzie możemy kupić pod rozmaitymi postaciami

Śledzie są niezwykle bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przy dość wysokiej zawartości tłuszczu, większość stanowi ten korzystny dla naszego zdrowia. Dodajmy do tego witaminy, jak chociażby A, D, E oraz te z grupy B. Ponadto dzięki stosunkowo niskiej zawartości szkodliwej rtęci śledź jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb dostępnych w naszych sklepach.

Za obiad dla 2 osób zapłacili 38 zł. Po wyjściu z lokalu stwierdzili jedno

Jakie śledzie są najzdrowsze do jedzenia?

Śledzie w sklepach są dostępne w różnych formach. Przy takim wyborze ciężko połapać się, co jest da nas zdrowe, a co niekoniecznie. Z tego względu przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik po rybnych zakupach. Dzięki niemu będziecie wiedzieć, na co zwracać szczególną uwagę.

W diecie powinniśmy spożywać jak najmniej produktów przetworzonych. Dotyczy to oczywiście także śledzi. Ten świeży, upieczony w piekarniku czy na grillu, będzie dla nas znacznie korzystniejszy, niż marynowany w occie albo solony.

Za najzdrowsze śledzie uważane są młode osobniki, czyli matiasy. Dietetycy cenią je przez wzgląd na dużą zawartość zdrowego tłuszczu. Taki rodzaj ryby bywa jednak trudniej dostępny, niż zwykły śledź. Podczas zakupów warto więc zwrócić baczniejszą uwagę na opis wybranej ryby.

Możemy też sięgnąć po solone filety śledziowe, które jednak przed przyrządzeniem warto wymoczyć. Dzięki temu zostanie z nich usunięty nadmiar soli, który zabezpiecza je przed zepsuciem się. Dla nas zaś może okazać się szkodliwy. 

Dodatki do śledzi także nie pozostają bez znaczenia, jeśli chodzi o zdrowotność całej potrawy. Lepiej oczywiście wybierać te z warzyw i owoców, niż ciężkie sosy śmietanowe i majonezowe. Najmniej korzystny dla naszego zdrowia będzie zaś śledź smażony na głębokim oleju. Taka potrawa odznaczać się będzie wysoką kalorycznością, a dodatkowo może spowodować dolegliwości żołądkowe.

W jaki sposób najlepiej przygotować śledzie, aby były zdrowe?

Jeśli przygotowujesz śledzie w domu, zwróć uwagę na kilka kwestii. Zawsze używaj świeżych składników dobrej jakości. Surowe śledzie możesz usmażyć w tradycyjnej panierce lub jedynie obtoczone w mące. Jednak o wiele zdrowszą potrawę przyrządzisz, gdy upieczesz je w piekarniku lub na grillu. 

Solone śledzie wymaczaj długo w wodzie przed przystąpieniem do ich przyrządzenia. Dzięki temu pozbędziesz się z nich soli, która w nadmiarze szkodzi.

Jeśli chcesz marynować śledzie, wybierz do tego celu zdrowy olej roślinny. Najlepiej sprawdzi się oliwa, olej lniany i olej rzepakowy. Do zalewy warto dodać też przeciwzapalne przyprawy. Goździki, rozmaryn czy imbir skomponują się z rybą doskonale.

Niezależnie w jakim opakowaniu kupujesz śledzie, zawsze dokładnie przestudiuj etykietę. Upewnij się, że ryby nie pływają w konserwantach i innych zbędnych dodatkach. Mięso dobrej jakości podawaj w towarzystwie warzy i owoców, chociażby w sałatkach. Dzięki temu skomponujesz zdrowy i wartościowy posiłek. Doskonałe właściwości śledzia docenia nawet popularny dietetyk. Uwielbiany przez Polaków łosoś nie zawsze jest tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać.

surowe śledzie na desce do krojenia.png
Canva / CCat82