Smakosze.pl Przepisy Ciocia ze Śląska zobaczyła jak wyrzucam stare ziemniaki. Zganiła mnie i dała ten przepis, genialny
Fot. Canva/sigarru

Ciocia ze Śląska zobaczyła jak wyrzucam stare ziemniaki. Zganiła mnie i dała ten przepis, genialny

14 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich. Poznaj sposób, który zdradziła mi ciocia Ślązaczka, a dowiesz się, jak wykorzystać ziemniaki po obiedzie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a z drugiej strony przygotujesz jedno z najlepszych dań kuchni regionalnej. Twoja rodzina pokocha je od pierwszego kęsa.

Jak wykorzystać ziemniaki po obiedzie?

Jakiś czas temu wizytowała u mnie ciocia, która od urodzenia mieszka na Śląsku. W rodzinie znana jest jako dobra kucharka, u której nic nie ma się prawa zepsuć, a tym bardziej niczego się również nie wyrzuca. Niestety zapomniałem o tym i kiedy zobaczyła, że zamierzam wyrzucić resztkę ziemniaków po obiedzie, z impetem wyrwała mi garnek i ze śląskim akcentem krzyknęła – Czyś ty pieronie jeden zwariował?

Przyznam szczerze, że te słowa zbiły mnie z tropu, ale kiedy krewna pokazała mi, co można zrobić z ziemniaków, nie byłem w stanie w to uwierzyć. Przygotowana przez nią ciap kapusta , a mówiąc po śląsku – panczkraut – jest daniem, które zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakich składników przygotować śląski przysmak oraz poznasz przepis .

kapusta.jpg
Fot. Canva/Oleksandr Todorov
Jakubiak wydał oświadczenie. Nie mógł dłużej milczeć, chodzi o pieniądze

Ciap kapusta to nie tylko ziemniaki

Tradycyjna ciap kapusta, jak już sama nazwa wskazuje, składa się nie tylko z ziemniaków, ale też z kapusty. W tym wypadku jest to ta kiszona, dzięki czemu całe danie smakuje wyjątkowo. Oprócz tych dwóch składników potrzebne będą także inne, które nadadzą daniu odpowiedniego smaku. Nie ma ich wiele, a większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • Około 10 ugotowanych ziemniaki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku
  • suszony majeranek
  • kminek
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na panczkraut

Przygotowanie ciap kapusty rozpocznij od włożenia kapusty do garnka. Zacznij gotować ją na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień i duś ją pod przykryciem przez 40 minut.

W tym czasie obierz cebule i posiekaj ją w drobną kostkę. Boczek również pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż oba składniki. Kiedy się  zarumienią, przypraw je majerankiem, kminkiem, pieprzem oraz solą.

Ziemniaki zetrzyj na tarce. I dodaj je do odciśniętej z nadmiaru wody kapusty. P rzełóż także cebulę oraz boczek i wymieszaj wszystkie składniki. Ciap kapusta, czyli panczkraut jest gotowy.

ciap kapusta.jpg
Fot. Canva/ArtStudio Images
Ciasto na pierogi zawsze wyjdzie miękkie i elastyczne. Trzymaj się trzech zasad
Zapomnij o drożdżach i jabłkach. Racuchy babuni są 100 razy lepsze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy