Ciocia ze Śląska zobaczyła jak wyrzucam stare ziemniaki. Zganiła mnie i dała ten przepis, genialny
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich. Poznaj sposób, który zdradziła mi ciocia Ślązaczka, a dowiesz się, jak wykorzystać ziemniaki po obiedzie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a z drugiej strony przygotujesz jedno z najlepszych dań kuchni regionalnej. Twoja rodzina pokocha je od pierwszego kęsa.
Jak wykorzystać ziemniaki po obiedzie?
Jakiś czas temu wizytowała u mnie ciocia, która od urodzenia mieszka na Śląsku. W rodzinie znana jest jako dobra kucharka, u której nic nie ma się prawa zepsuć, a tym bardziej niczego się również nie wyrzuca. Niestety zapomniałem o tym i kiedy zobaczyła, że zamierzam wyrzucić resztkę ziemniaków po obiedzie, z impetem wyrwała mi garnek i ze śląskim akcentem krzyknęła – Czyś ty pieronie jeden zwariował?
Przyznam szczerze, że te słowa zbiły mnie z tropu, ale kiedy krewna pokazała mi, co można zrobić z ziemniaków, nie byłem w stanie w to uwierzyć. Przygotowana przez nią ciap kapusta , a mówiąc po śląsku – panczkraut – jest daniem, które zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakich składników przygotować śląski przysmak oraz poznasz przepis .
Ciap kapusta to nie tylko ziemniaki
Tradycyjna ciap kapusta, jak już sama nazwa wskazuje, składa się nie tylko z ziemniaków, ale też z kapusty. W tym wypadku jest to ta kiszona, dzięki czemu całe danie smakuje wyjątkowo. Oprócz tych dwóch składników potrzebne będą także inne, które nadadzą daniu odpowiedniego smaku. Nie ma ich wiele, a większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Poznasz je wszystkie, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- Około 10 ugotowanych ziemniaki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 300 g wędzonego boczku
- suszony majeranek
- kminek
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na panczkraut
Przygotowanie ciap kapusty rozpocznij od włożenia kapusty do garnka. Zacznij gotować ją na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień i duś ją pod przykryciem przez 40 minut.
W tym czasie obierz cebule i posiekaj ją w drobną kostkę. Boczek również pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż oba składniki. Kiedy się zarumienią, przypraw je majerankiem, kminkiem, pieprzem oraz solą.
Ziemniaki zetrzyj na tarce. I dodaj je do odciśniętej z nadmiaru wody kapusty. P rzełóż także cebulę oraz boczek i wymieszaj wszystkie składniki. Ciap kapusta, czyli panczkraut jest gotowy.