Zapomnij o drożdżach i jabłkach. Racuchy babuni są 100 razy lepsze
Myślisz, że znasz racuchy? Z tym przepisem poznasz je na nowo. Wystarczy zmienić kilka składników, by otrzymać tradycyjne, a zarazem odmłodzone danie, które będzie zarówno świetną przekąską, jak i obiadem.
Racuchy jogurtowe
Doświadczone gospodynie wiedzą, że najlżejsze ciasto na racuchy wychodzi na produktach nabiałowych. W wyniku fermentacji mleka, w jogurcie czy kefirze pojawia się dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto i powoduje jego wyrastanie. Stąd też ten tradycyjny przepis na racuchy jogurtowe.
Aby dodatkowo odmienić oblicze takiego obiadu na słodko, podmieniamy jeszcze jeden istotny produkt. Zamiast jabłek używamy w tych placuszkach gruszek. Ich słodki smak doskonale podbity zostanie przez aromat waniliowy, ale skontrastowany z odrobiną kwasowości.
Wigilijna ryba pilnie wycofywana ze sklepów. Wykryto groźną bakterięRacuchy z gruszką
Do podkreślenia lekko kremowego posmaku racuchów potrzebujemy też odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Polecamy masło klarowane. Ma ono wysoki punkt dymienia (co oznacza, że nie przypala się łatwo), a mimo braku białek ma i tak odpowiedni maślany posmak.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 130 ml jogurtu
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 20 ml soku z cytryny
- Aromat waniliowy
- Masło klarowane do smażenia, cukier puder do posypania
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Racuchy na obiad
Gruszki obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w kostkę. W miseczce zalewamy je sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Pozostałe składniki ciasta łączymy w misce. Mieszamy mikserem przez kilka minut, aż połączą się w jednolitą masę. Dodajemy do niej gruszkę i odstawiamy na ok. 30-40 minut (lub nieco dłużej, jeśli składniki były zimne).
Niezbyt grubą warstwę masła klarowanego rozgrzewamy na patelni. Rzadkie ciasto nakładamy po łyżce, a tak powstałe placki smażymy, aż będą złociste z obu stron. Zdejmujemy je na ręcznik papierowy i dekorujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też sposoby na zbyt gorzkie śledzie w śmietanie i pleśń w słoikach zakwasu z buraków.