Co można przygotować z kani? Smaczny grzyb nadaje się nie tylko na kotlety
Kanię większość smakoszy wykorzystuje do przyrządzenia kotletów w panierce. Tymczasem smaczny grzyb świetnie nadaje się też do innych potraw. Zebraliśmy dla was kilka inspiracji. Warto spróbować — kania jest dostępna tylko do końca października.
Smacznych kotletów nigdy dosyć. Kania jednak odnajdzie się w dużo większej liczbie potraw. Co więcej, większość dań wcale nie jest skomplikowana. Warto wykorzystać dostępność przysmaku i przygotować z jego dodatkiem pyszny obiad.
Co zrobić z kani? Możliwości jest sporo
Kania jest wdzięcznym grzybem. Przygotowana w formie kotleta — zarówno w otoczce z dodatkiem jaja i bułki tartej, jak i w aromatycznej panierce z mąki z ciecierzycy — wygląda spektakularnie. Warto jednak pójść o krok dalej i przygotować ją na inne sposoby.
Zastąpcie kanią inne grzyby
Oprócz dobrze znanego klasyka w postaci roślinnych schabowych możemy też zrobić flaczki z dodatkiem kani. Pokrojony i przesmażony grzyb idealnie zastąpi boczniaki lub mięso. Jej smak podobnie jak we wspomnianych wersjach dania podkreślamy majerankiem.
Zrumieniona na patelni kania będzie też świetną bazą do jajecznicy czy omleta. Podobnie jak inne grzyby leśne sprawdzi się w sosach podawanych z kluskami ziemniaczanymi czy makaronem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je faszerować i zapiekać — podobnie jak pieczarki.
Gotowana i marynowana kania też wam posmakuje
Grzyb będzie również dobry w wersji marynowanej. Obgotowany przez kwadrans przysmak trzeba zalać wodą z dodatkiem octu, soli i cukru. Na pół litra płynu wystarczy szklanka kwaśnego płynu i po 2 łyżki przypraw.
Bardzo smacznym i rozgrzewającym daniem będzie zupa z udziałem kani. Wystarczy pokrojone okazy przesmażyć z czosnkiem i cebulą, a następnie ugotować je z jarzynami w dowolnym bulionie. Po doprawieniu papryką, imbirem i majerankiem potrawa będzie znakomita.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z grzybami. Polecamy smakowite roślinne flaczki z boczniaków oraz pyszne pieczarki faszerowane warzywami . Korzystając z tych przepis możecie spokojnie wykorzystać zebrane młode kanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne
-
Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
-
Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki