Co roku jesienią piekę to ciasto ze śliwkami. Smakuje obłędnie i zawsze się udaje, robię je w chwilę
Śliwki kojarzą się nam z jesienią i pysznymi wypiekami. Warto upiec doskonałe ciasto z tymi owocami. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę tego jesiennego deseru. Polecam przepis na ciasto ze śliwkami, które zawsze pysznie wychodzi.
Śliwki, czyli jesienne witaminy
Śliwki są symbolem jesieni i właśnie teraz smakują najlepiej. Cenimy je za walory smakowe, ale też za dobroczynne działanie na nasz organizm . Śliwki znakomicie wpływają na nasz układ trawienny i odpornościowy. Mają też działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Oprócz tego śliwki to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarczają nam też niezłej porcji błonnika i smaku, który tak przecież lubimy. Warto śliwki włączyć do swojej diety. Ja robię z nich doskonałe ciasto śliwkowe. Polecam ten przepis na jesienny deser.
Jak zrobić ciasto śliwkowe?
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki oleju
- łyżka kakao
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ½ kg śliwek
- łyżeczka sody
Do miski wbijamy 5 jajek, wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy mąkę razem z sodą. Składniki miksujemy i wlewamy olej . Teraz krótko miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią połowę ciasta.
Do ciasta, które zostało w misce dodajemy kakao i chwilę miksujemy. Masę kakaową przekładamy na jasną masę. Na wierzchu układamy połowy śliwek bez pestek. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto śliwkowe, czyli palce lizać
Gdy ciasto ostygnie, to posypujemy je cukrem pudrem. Ten jesienny deser znakomicie smakuje z kawą i herbatą. Będzie też pysznym deserem po obiedzie. Ciasto ze śliwkami polubią też najmłodsi smakosze.
Ten jesienny deser zrobisz szybko i w prosty sposób. Ciasto ze śliwkami zawsze się udaje i smakuje obłędnie. Zróbcie je w swojej kuchni i cieszcie się znakomitym smakiem tego jesiennego ciasta. Pisaliśmy o szybkim cieście ze śliwkami z patelni. Radziliśmy, jak zrobić śliwki pod kruszonką.
Źródło: YouTube/@Kulinarneprzygody