Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tak grzyby marynowała moja babcia. Zamiast cukru stawiała na inny dodatek, to najlepszy przepis
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.10.2023 12:20

Tak grzyby marynowała moja babcia. Zamiast cukru stawiała na inny dodatek, to najlepszy przepis

marynowane grzyby
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Jesień to znakomity czas na grzybobranie. Po nim często marynujemy grzyby, które są pysznym dodatkiem do wielu dań. Smaku marynowanych grzybów nie da się porównać z niczym innym. Ja marynuję leśne okazy według receptury mojej babci. Zamiast cukru daję inny pyszny i zdrowy składnik.

Marynowane grzyby, czyli skarby lasu

Czy lubicie zbierać grzyby? Ja uwielbiam chodzić po lesie i wypatrywać grzybów. Najbardziej cieszą prawdziwki, ale lubię też zbierać podgrzybki, kozaki, czy maślaki. Te leśne zbiory potem trafiają do mojej kuchni. Robię marynowane grzyby w occie. 

Korzystam z przepisu mojej babci, która zamiast cukru dawała do zlewy miód. Sprawia on, że grzyby w occie mają wyjątkowy smak. Polecam ten przepis, bo jest znakomity i warty wypróbowania. Marynowane grzyby to prawdziwy rarytas. 

grzyby
YouTube/@BabciaEwaGotuje
Wydrąż kapustę i wypełnij mięsem mielonym. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki, koniec z zawijaniem

Jak zrobić grzyby w occie?

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10%
  • ½ szklanki miodu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • biała gorczyca

Oczyszczone grzyby myjemy pod bieżącą wodą. Większe okazy możemy pokroić. Do wody w garnku dodajemy sól i do gotującej wody wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut, a potem grzyby odcedzamy. 

 Grzyby odstawiamy do ostygnięcia i robimy zalewę. Do wody w garnku dodajemy sól, przyprawy i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wyparzonych słoiczków wkładamy po kilka ziarenek gorczycy.

Marynowane grzyby, czyli smak lasu i miodu

Do słoików wkładamy grzyby do ¾ wysokości słoika. Wlewamy zalewę tak, by został centymetr wolnego miejsca od wieczka. Słoiki wycieramy i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką. Zalewamy wodą i pasteryzujemy 15 minut. 

Następnie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Marynowane grzyby w octowo-miodowej zalewie to prawdziwy rarytas. Sprawdzą się jako przystawka, dodatek do mięs i sałatek. Pisaliśmy o wysypie rydzów w polskich lasach. Informowaliśmy też, które grzyby są najzdrowsze. 

grzybki marynowane
YouTube/@BabciaEwaGotuje