Tak grzyby marynowała moja babcia. Zamiast cukru stawiała na inny dodatek, to najlepszy przepis
![marynowane grzyby](https://images.iberion.media/images/1920/marynowane_grzyby_19b91a643d.jpg)
Jesień to znakomity czas na grzybobranie. Po nim często marynujemy grzyby, które są pysznym dodatkiem do wielu dań. Smaku marynowanych grzybów nie da się porównać z niczym innym. Ja marynuję leśne okazy według receptury mojej babci. Zamiast cukru daję inny pyszny i zdrowy składnik.
Marynowane grzyby, czyli skarby lasu
Czy lubicie zbierać grzyby? Ja uwielbiam chodzić po lesie i wypatrywać grzybów. Najbardziej cieszą prawdziwki, ale lubię też zbierać podgrzybki, kozaki, czy maślaki. Te leśne zbiory potem trafiają do mojej kuchni. Robię marynowane grzyby w occie.
Korzystam z przepisu mojej babci, która zamiast cukru dawała do zlewy miód. Sprawia on, że grzyby w occie mają wyjątkowy smak. Polecam ten przepis, bo jest znakomity i warty wypróbowania. Marynowane grzyby to prawdziwy rarytas.
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_marynowane_3e1f16239b.jpg)
Jak zrobić grzyby w occie?
Składniki:
- 1 kg grzybów leśnych
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu 10%
- ½ szklanki miodu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- biała gorczyca
Oczyszczone grzyby myjemy pod bieżącą wodą. Większe okazy możemy pokroić. Do wody w garnku dodajemy sól i do gotującej wody wkładamy grzyby. Gotujemy 15 minut, a potem grzyby odcedzamy.
Grzyby odstawiamy do ostygnięcia i robimy zalewę. Do wody w garnku dodajemy sól, przyprawy i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy miód i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wyparzonych słoiczków wkładamy po kilka ziarenek gorczycy.
Marynowane grzyby, czyli smak lasu i miodu
Do słoików wkładamy grzyby do ¾ wysokości słoika. Wlewamy zalewę tak, by został centymetr wolnego miejsca od wieczka. Słoiki wycieramy i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką. Zalewamy wodą i pasteryzujemy 15 minut.
Następnie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką. Marynowane grzyby w octowo-miodowej zalewie to prawdziwy rarytas. Sprawdzą się jako przystawka, dodatek do mięs i sałatek. Pisaliśmy o wysypie rydzów w polskich lasach. Informowaliśmy też, które grzyby są najzdrowsze.
![grzybki marynowane](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_marynowane_239ff0c64d.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![nacinanie kalafiora](https://images.iberion.media/images/origin/nacinanie_kalafiora_ddcdf64037.jpg)
![chleb w jajku](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_w_jajku_461a848af3.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![mus czekoladowy z awokado](https://images.iberion.media/images/origin/deser_6386fcabb8.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Sanatorium](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_12_T074223_661_a233cf189e_01d2bb6c62.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)