Smakosze.pl Przepisy Co roku jesienią robię ciasto marchewkowe z przepisu Wachowicz. Jest najlepsze
Fot. Canva, Facebook/Ewa Wachowicz

Co roku jesienią robię ciasto marchewkowe z przepisu Wachowicz. Jest najlepsze

6 października 2024

Jakie ciasto jest najlepsze na jesień? Oczywiście ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i aż prosi się o dokładkę. Polewa z miodu nadaje mu wyjątkowego smaku.

Ciasto marchewkowe, czyli jesień na deser

Jakie ciasta pieczesz jesienią? U mnie hitem stało się ciasto marchewkowe . Piekę je według receptury od Ewy Wachowicz . Pyszna marchewka i orzechy włoskie to tajemnica tego wspaniałego smaku . Do masy dodaję też olej z winogron. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny i pyszny.

Ciasto marchewkowe podaję z polewy, którą robię z miodu i serka śmietankowego. Całość smakuje, że palce lizać . Dlatego polecam przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowo smaczne ciasto marchewkowe. Upiecz je, a stanie się hitem tej jesieni. Poniżej znajdziesz przepis na to ciasto.

ciasto marchewkowe
Fot. Canva/cclickclick
USA wycofało, Polacy wciąż jedzą. Ta przyprawa budzi ogrom emocji

Jak upiec ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę:

  • 100 g kremowego słonego serka śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlej olej z pestek winogron i wsyp mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia . Cały czas ubijaj składniki. Ciasto powinno być gęste. Wsyp cynamon i przyprawę do piernika.

Na końcu dodaj startą marchewkę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę  wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 minut. Przygotuj polewę. Utrzyj masło, dodaj serek i miód. Możesz zastąpić go cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

Ciasto marchewkowe, gdy ostygnie, posmaruj polewą. Możesz wypiek schłodzić w lodówce. Ciasto marchewkowe wychodzi, że palce lizać. Ma korzenny, słodki smak, a orzechy doskonale do niego pasują. Do tego polewa z miodu i wychodzi wypiek, któremu trudno się oprzeć.

Przepis na ciasto marchewkowe od Ewy Wachowicz polecam każdemu łasuchowi. Jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne . Będzie w sam raz na jesienny deser. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kasztany na jesienną przekąskę. Polecaliśmy przepis na ciasto z kremem czekoladowym i na biszkoptach.

ciasto marchewkowe
Fot. Canva/pixelshot

Źródło: ewawachowicz.pl

Wlewam do ciasta na pierogi zamiast wody. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych
Strzelczyk wstawił szynkę do pieca, taki obiad to luksus. Przepis mógłby dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy