Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlewam do ciasta na pierogi zamiast wody. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.10.2024 22:00

Wlewam do ciasta na pierogi zamiast wody. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych

pierogi
Fot. Shutterstock/New Africa

Pierogi mogą smakować jeszcze lepiej. Zamiast wody wystarczy dodać inny składnik, a ciasto na pierogi wyjdzie miękkie jak nigdy wcześniej. Od teraz zawsze będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób. Dlatego poznaj przepis i przygotuj z niego delikatne pierogi na obiad. 

Delikatne pierogi są możliwe

Pierogi to znak rozpoznawczy kuchni polskiej. Smak dania podbił kubki smakowe fanów dobrego jedzenia na całym świecie. Wszystkim wydaje się, że smak pierogów zależy od farszu. Nie do końca jest to prawda.

Okazuje się, że ważne jest także ciasto na pierogi. To od niego zależy, czy wyjdą delikatne, a przez to smaczne. To idealne powinno razem z farszem rozpływać się w ustach. Jest to możliwe, tylko jeżeli jeden składnik zastąpisz innym. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić. 

maślanka.jpg
Fot. Canva/burakkarademir
Pierwsze doniesienia o cenach karpia. Zaskoczenie gwarantowane

Ciasto na pierogi tylko z tym składnikiem

Ciasto na pierogi zazwyczaj przygotuje się z wodą, ale warto zastąpić ją innym produktem. Chodzi o maślankę, która sprawi, że ciasto będzie miękkie, a całe danie zyska nie tylko na jakości, ale i smaku. O tym, w jakiej proporcji należy dodać ją do pozostałych składników, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. 

Składniki:

  • 500 ml maślanki
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Przepis na doskonałe ciasto na pierogi

Do miski przesiej mąkę. Następnie dodaj sporą szczyptę soli i dokładnie wymieszaj sypkie składniki. Partiami wlewaj maślankę, cały czas mieszając. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć, zacznij wyrabiać je dłońmi. 

Odstaw je na około 15-20 minut, aby odpoczęło. Sprężyste ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek i przygotowuj z niego pierogi z dowolnym nadzieniem. Wszyscy zauważą różnicę. 

ciasto na pierogi.jpg
Fot. Canva/macniak
Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem