Co roku na święta przygotowuję dzieciom bałwanka. Nawet największe niejadki pałaszują tę sałatkę do końca
Sałatka bałwanek co roku gości na moim świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu, a dzieci ją uwielbiają. W tym roku i wy musicie spróbować. Z talerzy zniknie w tempie ekspresowym.
Sałatka idealna dla dzieci
Nie wszystkie dzieci chcą jeść warzywa, a więc i sałatki. Na szczęście prosta sztuczka, polegająca na nadaniu potrawie atrakcyjnego wyglądu, potrafi diametralnie zmienić sytuację.
Choć majonez nie jest może idealnym produktem dla najmłodszych, pomaga mi uformować bałwanka. Ten tradycyjny już rarytas i tym razem zaplanowałam na święta. W dalszej części artykułu wyjaśniam, jak go zrobić. Do sałatki zainspirował mnie przepis z serwisu YouTube Kuchnia Marioli, z którego pochodzą pokazane zdjęcia.
Przepis na smaczną sałatkę bałwanek
Proste składniki i atrakcyjny wygląd są ogromnymi zaletami tej sałatki. Żadne dziecko nie przejdzie bok niej obojętnie. Wykonanie nie zajmie też dużo czasu, więc polecam spróbować.
Składniki:
- 100 g ryżu
- 1 pierś z kurczaka, ugotowana w bulionie
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 średnie marchewki
- pół puszki kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 75 g majonezu
- czarne oliwki
- koperek
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Z powyższych składników przygotujecie ciekawą sałatkę, która spodoba się nie tylko dzieciom. Instrukcja krok po kroku znajduje się w dalszej części artykułu. Warto się skusić.
Jak zrobić sałatkę bałwanek? Przepis jest prosty
Obrane marchewki gotuję (około 8-10 minut w osolonym wrzątku) lub piekę w piekarniku (30 minut, 200 stopni Celsjusza). Ryż przyrządzam na sypko, a jajka gotuję na twardo.
Pierś z kurczaka kroje w kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. Smażę na 1-2 łyżkach oleju. Kukurydzę odsączam z zalewy, a wyjęte ze słoika ogórki ścieram na tarce o większych oczkach i odciskam z płynu.
Również na tarce rozdrabniam marchew - zachowując czubek warzywa na nosek dla bałwanka - i jajka. W misce umieszczam ostudzony ryż, kukurydzę oraz wszystkie rozdrobnione składniki.
Dodaję majonez i doprawiam całość solą oraz pieprzem . Z wymieszanych produktów formuję bałwanka. Dekoruję go pokrojonymi oliwkami, koperkiem i kawałkiem marchwi.
Jak podawać sałatkę bałwanek?
Efektowna potrawa zajadana powinna być ze świeżym pieczywem, pn. z pełnoziarnistym chlebem lub bagietką. Dobrze smakuje, gdy jest schłodzona. Idealnie nada się na pierwszy i drugi dzień świąt.
Na naszej stronie znajdziecie więcej smakowitych przepisów. Spróbujcie koniecznie tej wyśmienitej sałatki . W świąteczny klimat wprowadzi was też pyszna kompozycja z udziałem indyczej piersi .