Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłam tak pysznego karpia, zrobię go na Wigilię. Nigdy bym nie pomyślała o tych dodatkach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2023 11:04

W życiu nie jadłam tak pysznego karpia, zrobię go na Wigilię. Nigdy bym nie pomyślała o tych dodatkach

karp
YouTube/@Czassmakosza

Jak Wigilia to karp, którego przyrządzamy na wiele sposobów. Ja robię go z dodatkami, które mogą budzić zdziwienie. Z nimi ta wigilijna ryba wychodzi, że palce lizać. Rodzina nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji tego smacznego dania.

Podaj karpia na Wigilię

Karp, którego podajemy na Wigilię, jest symbolem długowieczności. Każdy, kto go spróbuje może być spokojny o swoje zdrowie i długie życie. Ta wigilijna ryba zagości na stołach Polaków już niebawem. Jak ją przyrządzić?Ja robię karpia z dodatkami, które budzą powszechne zdziwienie. 

Bo jak to pieczarki do ryby? Takie połączenie jest naprawdę pyszne i smakuje moim gościom. Zawsze proszą o kolejną porcję tego znakomitego karpia z dodatkami. Podobny przepis na tę wigilijną rybę znajdziecie na kanale YouTube Czas Smakosze. Stamtąd pochodzą też zdjęcia w artykule. 

karp
YouTube/@Czassmakosza
To najlepsze świąteczne ciasto. Przy nim makowiec i piernik mogą się schować, zawsze się udaje

Jak zrobić karpia z dodatkami?

Składniki:

  • wypatroszony karp z głową
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • mąka krupczatka
  • masło
  • olej do smażenia

Przyrządzenie karpia z dodatkami zaczynamy od pokrojeni cebuli w plasterki. Kroimy też karpia w dzwonka, potem solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy plasterkami cebuli. Następnie naczynie z rybą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Teraz kroimy też drugą cebulę w kostkę, a pieczarki w plasterki. Te składniki podsmażamy na maśle, odparowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki. Po nocy karpia wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy z niego cebulę i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z masłem. 

Taki karp na Wigilie zachwyci smakiem

Usmażonego karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy pieczarki i polewamy tłuszczem ze smażenia ryby. Tak przygotowanego karpia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni najpierw na 15 minut, potem dodajemy pieczarki, kawałki masła na wierzch ryby.

Pieczemy jeszcze 5 minut. Po upływie tego czasu nasz karp z dodatkami jest już gotowy do podania. Prezentuje się okazale na świątecznym stole i znakomicie smakuje. Przyrządźcie go na Wigilię, bo naprawdę zachwyca smakiem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić schab na świąteczny obiad. Polecaliśmy też pyszny sernik czekoladowy na deser. 

karp
YouTube/@Czassmakosza