Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierwszy raz w życiu pieczona pierś z indyka wyszła mi soczysta. To tylko jeden sekret. Na pewno podam ją w Święta
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.12.2023 22:22

Pierwszy raz w życiu pieczona pierś z indyka wyszła mi soczysta. To tylko jeden sekret. Na pewno podam ją w Święta

pieczen z indyka
youtube.com/zesmakiemnaty

Pierś z indyka to podstawa kulinarnej uczty, oczywiście pod warunkiem, że wyjdzie taka jak należy, czyli soczysta i krucha. Czasem jednak trudno zrobić ją odpowiednio. Na szczęście znalazłam przepis, dzięki któremu pierś drobiowa zawsze wychodzi taka jak należy. Wszystko zależy od jednej rzeczy.

Przepis na soczystą pierś z indyka

Sylwia Zając, prowadząca na Youtubie kanał Ze Smakiem na Ty, zaprezentowała  przepis na pieczeń z piersi indyka. Okazuje się, że wystarczy kilka trików rodem z profesjonalnej kuchni, by zawsze wychodziło zgodne z oczekiwaniami.

Dobrze upieczona pierś indyka sprawdzi się świetnie zarówno jako część gorącego obiadu, jak i na zimno, jako wędlina. Dlatego warto zawsze zrobić więcej niż planujemy na obiad: część od razu zniknie z półmiska, ale zawsze zostanie coś na później.

Zawsze bałam się robić rybę w galarecie. Okrasa wreszcie mnie nauczył. Ten przepis zawsze się udaje

Pieczona pierś z indyka – składniki

Sekretem piersi z indyka, która zachowuje swoją wilgoć po upieczeniu, jest związanie jej i namoczenie jej w solance. To jeden szczegół, ale decydujący dla efektu. 

Sznurowanie wędlin to technika, która wymaga pewnej wprawy, ale kiedy ją już osiągniemy, jest umiejętnością niezastąpioną.

Składniki

  • 1-1,2 kg piersi z indyka
  • Solanka: 2 l wody i 2 czubate łyżeczki soli

Marynata:

  • Po dwie czubate łyżeczki czerwonej wędzonej papryki, pieprzu cytrynowego i suszonego czosnku niedźwiedziego
  • Czubata łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka cynamonu
  • 75 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
Zrzut ekranu 2023-12-14 o 21.52.31.png
youtube.com/zesmakiemnaty

Marynowana i pieczona pierś indyka

Pierś indyka wkładamy do solanki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przyprawy, wraz z czosnkiem i oliwą, mieszamy na pastę, którą dokładnie nacieramy mięso. Gałązki rozmarynu układamy na mięsie i sznurujemy (ale niezbyt ciasno) pierś indyka.

Tak związaną pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę pamiętając, by po zakończeniu pieczenia lekko ostudzić mięso. Tak przyrządzona pierś jest wilgotna i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zrzut ekranu 2023-12-14 o 21.53.04.png
youtube.com/zesmakiemnaty