To najlepsze świąteczne ciasto. Przy nim makowiec i piernik mogą się schować, zawsze się udaje
Czy macie już pomysł na ciasto świąteczne? Ja piekę smakołyk, który bije na głowę makowiec i piernik. Smak tego świątecznego ciasta zachwyca moich bliskich. Każdy chętnie sięga po następną porcję.
Ciasto świąteczne, które rozpływa się w ustach
Jakie ciasto pieczecie na Boże Narodzenie? Ja zwykle robiłam makowiec i piernik. To wypieki, które goszczą na święta w wielu domach. Są kwintesencją Bożego Narodzenia. Jednak odkąd dostałam przepis na inne ciasto świąteczne, tylko takie piekę.
Rodzina się nim zajada, bo jest wyśmienite. Ponoć przewyższa smakiem tradycyjny makowiec i piernik. To ciasto świąteczne z kremem makowym po prostu rozpływa się w ustach. Polecam przepis, bo będzie jak znalazł na Boże Narodzenie.
Strzelczyk robi pieczeń inaczej niż wszyscy. Wybiera uwielbiane mięso, ten przepis to hitJak zrobić ciasto z kremem makowym?
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na krem:
- ½ itra mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- ½ szklanki maku
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
Przyrządzenie ciasta świątecznego zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy miód, stopione masło, mleko i dodajemy proszek oraz mąkę. Wszystkie składniki miksujemy. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut. Teraz przygotowujemy krem makowy. Ubijamy jajka z cukrem, a mleko gotujemy. Do masy jajecznej dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy. Wlewamy na gotujące się mleko, zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto świąteczne zachwyci smakiem
Wierzch upieczonego ciasta delikatnie odkrajamy i miksujemy. Masło ucieramy i dodajemy do ostudzonej masy. Mieszamy i dodajemy mak. Składniki miksujemy i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy powierzchnie i sypiemy zmiksowanym wcześniej upieczonym ciastem.
Ciasto świąteczne wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu możemy już je podawać. Jest delikatne, a makowy krem rozpływa się w ustach. Takie ciasto idealnie smakuje w Boże Narodzenie. Pisaliśmy, jaki mak jest najlepszy do kutii. Radziliśmy też, co zrobić, gdy makowiec wyszedł zbyt gorzki.
Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl