Smakosze.pl Przepisy Co roku na Wielkanoc robię żurek na zakwasie z przepisu słynnego piekarza. Tajemnicą smaku jest 1 dodatek
fot. Facebook. com / Piotr Kucharski; Canva

Co roku na Wielkanoc robię żurek na zakwasie z przepisu słynnego piekarza. Tajemnicą smaku jest 1 dodatek

6 marca 2024

Piotr Kucharski, znany piekarz i autor książek o pieczeniu chleba, podzielił się swoim przepisem na zakwas. Ta baza do żurku wychodzi aromatyczna i pełna smaku dzięki profesjonalnym sztuczkom, które jednak możemy zastosować w domu. Jeden niecodzienny składnik decyduje tu o niezwykłym smaku.

Piotr Kucharski robi zakwas

Piotr Kucharski to jeden z najbardziej znanych polskich piekarzy. Pierwszy raz zrobiło się o nim głośno, kiedy w 2010 roku wygrał konkurs kulinarny „Gotuj o wszystko”, a potem prowadził w Kuchni+ program „Kucharskiego pomysł na kuchnię”. Od tego czasu wydał kilka książek kucharskich, w tym jedną pod tytułem Chleb. Domowa piekarnia .

To właśnie w tej książce opublikował niezwykły przepis na zakwas na żurek. W jego wersji to niezwykle bogata modyfikacja zakwasu na chleb, doskonale doprawiona składnikami, które oddadzą smak gotowej zupie. Wielu z nas boi się hodowli własnego zakwasu. Ten przepis jest po to, by poprowadzić nas za rękę i upewnić się, że efekt przerośnie oczekiwania . Naprawdę warto spróbować. Pracy tyle co nic, a efekt wspaniały.

zakwas w weku
fot. Canva
Smaruję serkiem ciasto francuskie i kładę na nim te owoce. Nie ma lepszego deseru

Żurek z podgrzybkami

Jako „opcjonalne” Kucharski wymienia suszone podgrzybki , ale gorąco polecamy, żeby z tej opcji skorzystać. Ten przepis może powstać na bazie gotowego zakwasu chlebowego, lecz można też użyć kromki czerstwego chleba na zakwasie. Proste, prawda?

Składniki

  • 50 g zakwasu chlebowego lub kromka żytniego chleba na zakwasie
  • 100 g razowej mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku (nieobrane)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 suszone podgrzybki
  • Dodatkowo: szczypta czarnuszki

Zakwas wg Kucharskiego

Zakwas albo kromkę czerstwego ciemnego chleba na zakwasie zalewamy dwiema szklankami letniej wody . Jeśli zaczynamy od zakwasu, wodę należy z nim wymieszać. Czosnek rozgniatamy płaską częścią noża i, bez zdejmowania łupinki, dodajemy do zakwasu.

Pozostałe składniki umieszczamy w słoiku z zakwasem i delikatnie mieszamy. Dodatek suszonych podgrzybków przepełni go smakiem , który później przeniesiemy do świątecznego żurku. Żeby zakwas dojrzał, potrzebuje zaledwie ok. 2-3 dni w ciepłym miejscu. Wtedy jest gotowy i może stać się bazą naszego żurku.

Wypróbuj też przepisy na wielkanocną tartę z białą kiełbasą i jajkiem oraz świątecznego jadalnego baranka według siostry Anastazji .

żurek na talerzu
fot. Canva
To mój ulubiony przepis na kopytka. Smakują dokładnie jak pierogi ruskie
Wsyp groszek konserwowy i wrzuć 2 jajka. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy