To mój ulubiony przepis na kopytka. Smakują dokładnie jak pierogi ruskie
Czy kopytka mogą smakować jak pierogi ruskie? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że zrobisz je z poniższego przepisu. Takie kopytka na pewno urozmaicą jadłospis, a w dodatku przypadną do gustu twoim domowym smakoszom.
Kopytka jak pierogi ruskie, a nawet lepsze
Kiedy usłyszałem o kopytkach, które mają smakować jak pierogi ruskie, przecierałem nie tylko oczy ze zdumienia, ale przede wszystkim uszy. Myślałem, że się przesłyszałem, bo są to dwa zupełnie inne dania.
Gdy zobaczyłem przepis, a później spróbowałem tych niezwykłych kopytek, przekonałem się, że to świetne połączenie. Kopytka mogą być nie tylko dodatkiem, ale pełnoprawnym daniem głównym. Wystarczy, że zrobisz je z tego przepisu. Podbijesz nim serca całej rodziny. Zrób ich sporo, bo będą prosili o dokładki.
Zwykły żurek może się schować. W tym roku na Wielkanoc zrobię taką zupę, jest gotowa w 30 minutNiezbędne produkty na kopytka
Potrzebnych na te kopytka produktów jest nieco więcej niż na ich tradycyjną wersję. Niemniej nie są one drogie i tylko one gwarantują smak, który wcześniej znałaś tylko z pierogów ruskich. Sprawdź poniższą listę ze składnikami i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Gotuj to sam!!!, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g mąki pszennej
- 200 g twarogu
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Przepis na kopytka
Rozpocznij od ugotowania w osolonej wodzie obranych ziemniaków. Następnie przełóż je do miski i rozbij. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni i dodaj do ziemniaków.
Do miski włóż także twaróg oraz wsyp mąkę. Wbij jajko i przypraw pieprzem oraz solą. Składniki wymieszaj na jednolitą i gęstą masę. Ciasto będzie gotowe dopiero wtedy, kiedy nie będzie zbyt mocno lepiło się do rąk.
Na blat lub stolnicę wysyp odrobinę mąki. Wyłóż ciasto i utwórz z niego cienkie wałki. Za pomocą noża potnij je na kopytka. Do dużego garnka wlej wodę i posól ją. Doprowadź wodę do wrzenia. Do wody włóż kopytka i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z podsmażoną cebulką oraz śmietaną, dokładnie tak samo, jak pierogi ruskie. Sprawdź przepis na niezwykłe danie z groszku oraz dowiedz się, które polskie danie znalazło się na liście 100 najgorszych.