Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smaruję serkiem ciasto francuskie i kładę na nim te owoce. Nie ma lepszego deseru
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.03.2024 09:25

Smaruję serkiem ciasto francuskie i kładę na nim te owoce. Nie ma lepszego deseru

ciastka na deser
Fot. YouTube/Ricette dolce facili

Ciasteczka z tego przepisu to najlepsza propozycja na deser. Robi się je niezwykle łatwo i szybko. A to wszystko dzięki nieskomplikowanym składnikom. Koszt ciasteczek również nie jest wysoki. Warto wypróbować ten przepis, ma same zalety.

Najlepszy deser z ciasta francuskiego

Uwielbiam robić ciasteczka z przepisu poniżej. Smakują pysznie, ale nie są zbyt słodkie. Smak idealny! Kiedyś moi bliscy myśleli, że kupiłem je w pobliskiej cukierni. Kiedy dowiedzieli się, że zrobiłem je sam, wpadli w jeszcze większy zachwyt. Jak na dobrych smakoszy przystało, kochają wszystko, co domowe.

Ciasteczka zrób na deser po obiedzie z przepisu poniżej. Nie zawiedziesz się, bo będą smakowały wszystkim. Wychodzą zawsze, wystarczy dokładnie trzymać się przepisu. 

brzoskiwnia.jpg
Fot. YouTube/Ricette dolce facili
Domownicy zjedli to ciasto w jeden dzień. Jest pyszne, łatwe do zrobienia i kolorowe Wsyp groszek konserwowy i wrzuć 2 jajka. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

Potrzebne składniki

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie. Oprócz niego będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Jest ich kilka i nie są drogie, dzięki czemu ten pyszny deser też nie będzie kosztowny. Podobny przepis znajdziesz na włoskim kanale Ricette dolce facili, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 20 g skrobi (mąki) kukurydzianej
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 g cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Przepis na pyszny deser

Do garnka wbij jajko. Wsyp skrobię kukurydzianą, cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą składniki na jednolitą masę. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.

Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, wyłącz kuchenkę. Dodaj odrobinę masła i ponownie wymieszaj. Masę odstaw do wystygnięcia

Brzoskwinie odsącz. Ciasto francuskie rozwiń. Następnie podziel je na 8 równych prostokątów. Natnij narożniki każdego prostokąta jak na zdjęciu poniżej. 

Na środek każdego prostokąta ułóż ugotowaną wcześniej masę. Narożniki ciasteczek zawiń do środka. Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na środek ciastek ułóż połówki odsączonych brzoskwiń. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Na koniec ciastka posyp cukrem pudrem i gotowe. Są tak dobre, że nadadzą się także na słodkie śniadanie. 

pokrojone ciasto fraancuskie.jpg
Fot. YouTube/Ricette dolce facili