Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia
Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę.
Bigos wilijny, który robiła prababcia
Już niedługo podzielimy się opłatkiem z bliskimi i usiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole znajdziemy nie lada rarytasy. Jednym z nich jest bigos wigilijny, który czaruje smakiem leśnych grzybów i doskonałych przypraw. Nie ma w nim mięsa, bo to danie postne.
W bigosie wigilijnym znajdziemy moc smaków kapusty kiszonej, borowików i podgrzybków. To danie zachwyci rodzinę i gości w ten szczególny dzień, jakim jest Wigilia. Polecam przepis mojej babci na tę wyśmienitą potrawę. Efekt jest naprawdę wyborny.
Jak zrobić bigos wigilijny z przepisu prababci?
Składniki:
- ½ kg białej kapusty
- ½ kg kwaszonej kapusty
- 400 g suszonych grzybów
- 4 suszone śliwki
- koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ziele angielskie
- suszony jałowiec
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie bigosu wigilijnego zaczynamy od namoczenia grzybów i odstawieniu ich na 3 godziny. Wodę z grzybów odcedzamy i zagotowujemy . Dokładamy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy, aż zmiękną. Następnie myjemy świeżą kapustę i szatkujemy, a kiszoną odsączamy z nadmiaru soku i szatkujemy.
Cebulę kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i 15 minut. Do garnka wlewamy zalewę z grzybów i zagotowujemy. Dodajemy kapustę kiszoną, pokrojone grzyby, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
Wigilijny bigos zasmakuje całej rodzinie
Do składników w garnku dodajemy poszatkowaną białą kapustę i mieszamy. Gotujemy około 60 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujemy jeszcze około 20 minut.
Po upływie tego czasu nasza potrawa wigilijna jest już gotowa do podania. Bigos będzie idealny z pieczywem lub z ziemniakami. Jest jeszcze smaczniejszy po odgrzaniu na patelni. Bigos wigilijny z przepisu prababci zawsze wychodzi i jest niezwykle aromatyczny. Radziliśmy, czego nigdy nie dodawać do tego dania. Podawaliśmy też przepis na bigos, który ma co najmniej 100 lat.
Źródło: akademiasmaku.pl