Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Jest hitem na świątecznym stole, każdy mnie prosi o przepis
Na większości świątecznych stołów w Polsce królują makowce, serniki i pierniki. Tak było także u mnie, zanim trafiłam na ten przepis na zdrowe ciasto owsiane z orzechami. Dzięki swoim składnikom kojarzy się ze świętami, a smakuje jak żadne inne.
Ciasto owsiane z orzechami
Orzechowiec ma nad piernikiem tę przewagę, że nie musi długo leżakować, żeby nabrać odpowiedniej struktury i smaku. Ciasto na bazie płatków owsianych jest też szybkie w przygotowaniu i naprawdę proste. Dlatego doskonale sprawdzi się nie tylko w roli świątecznej potrawy, lecz także codziennego deseru po obiedzie.
Sekretem są tu płatki owsiane, które są niezwykle zdrowe i sycące. Podobnie orzechy, źródło zdrowych tłuszczów i smaczny niesłodki dodatek do deserów.
Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposobyCiasto orzechowe – przepis
Mój orzechowiec wymaga niewielkich przygotowań. Mielenie orzechów jest o wiele mniej uciążliwe niż choćby przygotowanie maku na makowiec. Muszę przyznać, że nie mam swoich ulubionych orzechów na to ciasto, choć często wybieram włoskie, gdyż są twarde i dość łatwe w obróbce.
Składniki
- 4 jajka
- szklanka cukru
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki mielonych orzechów
- szklanka płatków owsianych
- szklanka mleka
- tabliczka czekolady
Orzechowiec owsiany – przygotowanie
Mleko zagotowuję i zalewam nim płatki owsiane, a następnie pozostawiam do ostudzenia, a w tym czasie rozpuszczam w rondelku tabliczkę czekolady. Jajka ubijam z cukrem na gładką, puszystą masę. Dolewam do niej olej, a następnie rozpuszczoną czekoladę, sodę i proszek do pieczenia, orzechy i płatki. Zostawiam w misce łyżkę orzechów na później. Mieszając pomagam sobie mikserem.
Kiedy składniki są połączone, wylewam ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy jest już upieczone, ciasto dekoruję. Czasem używam do tego wyłącznie cukru pudru, ale czasem na jego bazie przygotowuję lukier (trzy łyżki cukru pudru i łyżka rumu, dokładnie wymieszane). Po polukrowaniu posypuję jeszcze ciasto resztą mielonych orzechów.