Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Jest hitem na świątecznym stole, każdy mnie prosi o przepis
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 12.12.2023 08:43

Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Jest hitem na świątecznym stole, każdy mnie prosi o przepis

ciasto owsiane
canva

Na większości świątecznych stołów w Polsce królują makowce, serniki i pierniki. Tak było także u mnie, zanim trafiłam na ten przepis na zdrowe ciasto owsiane z orzechami. Dzięki swoim składnikom kojarzy się ze świętami, a smakuje jak żadne inne.

Ciasto owsiane z orzechami

Orzechowiec ma nad piernikiem tę przewagę, że nie musi długo leżakować, żeby nabrać odpowiedniej struktury i smaku. Ciasto na bazie płatków owsianych jest też szybkie w przygotowaniu i naprawdę proste. Dlatego doskonale sprawdzi się nie tylko w roli świątecznej potrawy, lecz także codziennego deseru po obiedzie.

Sekretem są tu płatki owsiane, które są niezwykle zdrowe i sycące. Podobnie orzechy, źródło zdrowych tłuszczów i smaczny niesłodki dodatek do deserów.

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby

Ciasto orzechowe – przepis

Mój orzechowiec wymaga niewielkich przygotowań. Mielenie orzechów jest o wiele mniej uciążliwe niż choćby przygotowanie maku na makowiec. Muszę przyznać, że nie mam swoich ulubionych orzechów na to ciasto, choć często wybieram włoskie, gdyż są twarde i dość łatwe w obróbce.

Składniki

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mielonych orzechów
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka mleka
  • tabliczka czekolady

Projekt bez nazwy-43.jpg

Orzechowiec owsiany – przygotowanie

Mleko zagotowuję i zalewam nim płatki owsiane, a następnie pozostawiam do ostudzenia, a w tym czasie rozpuszczam w rondelku tabliczkę czekolady. Jajka ubijam z cukrem na gładką, puszystą masę. Dolewam do niej olej, a następnie rozpuszczoną czekoladę, sodę i proszek do pieczenia, orzechy i płatki. Zostawiam w misce łyżkę orzechów na później. Mieszając pomagam sobie mikserem.

Kiedy składniki są połączone, wylewam ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kiedy jest już upieczone, ciasto dekoruję. Czasem używam do tego wyłącznie cukru pudru, ale czasem na jego bazie przygotowuję lukier (trzy łyżki cukru pudru i łyżka rumu, dokładnie wymieszane). Po polukrowaniu posypuję jeszcze ciasto resztą mielonych orzechów.

Projekt bez nazwy-44.jpg