Smakosze.pl Przepisy Co roku o tej porze robię ten rozgrzewający dżem. Jest idealny do naleśników
Fot. Shutterstock

Co roku o tej porze robię ten rozgrzewający dżem. Jest idealny do naleśników

18 września 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Jesienią nie rezygnuję z przygotowywania przetworów. To właśnie w tym okresie co roku przygotowuję mój ulubiony rozgrzewający dżem. Korzystam z popularnej tureckiej receptury. Dżem jest wręcz idealny do naleśników, ciast i śniadaniowych placuszków.

Dżem na jesienne chłody

Jesień jest moją ulubioną porą roku. To wtedy na straganach pojawiają się: śliwki, dynie oraz pigwy. Z tych ostatnich co roku przygotowuję dżem według popularnej tureckiej receptury. Często podaję go do naleśników w chłodne dni. Powód? Dodatek aromatycznych goździków oraz cynamonu sprawia, że dżem jest nie tylko smaczny, ale także rozgrzewający . Jednym słowem - jest to ideał na jesienne chłody.

Dlaczego warto sięgnąć po pigwę? Są to jedne z niedocenianych, a bardzo zdrowych owoców . Zawierają witaminy: A, C i B oraz sporo cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak: żelazo, błonnik, sód i potas .

Turecki dżem z pigwy jest pyszny.jpg
fot. Canva
Te liście są cenniejsze niż laurowe. Można je wykorzystać w niezwykły sposób

Turecki dżem z pigwy

Do przygotowania dżemu z pigwy potrzebujesz:

  1. 1,5 kg owoców pigwy
  2. 1 kg cukru
  3. 4 goździki
  4. 1 laskę cynamonu
  5. sok wyciśnięty z 1 cytryny
  6. 1 szklankę wody

Turecki dżem z pigwy - sposób wykonania

Umyj pigwę, osusz, usuń nasiona i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku. Wsyp cukier, wlej wodę i sok z cytryny, włóż laskę cynamony i kilka goździków. Doprowadź do wrzenia,  a później zmniejsz ogień.  Gotuj dżem przez godzinę, co chwilę go mieszając, aby nie przywierał do dna.

Po ugotowaniu, wyjmij z dżemu goździki oraz laskę cynamonu . Przełóż smakołyk do wyparzonych wcześniej słoików i postaw je do góry dnem.

Wskazówki:

  • Im dłużej gotujesz dżem, tym będzie mieć on ciemniejszy kolor.
  • Po wyciągnięciu przypraw możesz zblendować dżem, będzie mieć wtedy bardziej jednolitą konsystencję.

Polecamy inne jesienne przepisy m.in. na paprykę w zalewie oraz dżem z gruszek .

dżem z pigwy
fot. Canva
Napakowane witaminą B, a Polacy je ignorują. To jedno z najzdrowszych mięs
Ułóż mięso na makaronie i przykryj na 15 minut. Ten szybki obiad to hit, każdy powinien go znać
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy