Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te liście są cenniejsze niż laurowe. Można je wykorzystać w niezwykły sposób
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.09.2024 15:03

Te liście są cenniejsze niż laurowe. Można je wykorzystać w niezwykły sposób

liście winogron
Fot. Canva

Przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia owoców. Jednak z liści nie robimy zwykle użytku w kuchni. Pora to zmienić, bo liście tych owoców mają wyjątkowe zastosowanie. Zjesz je ze smakiem. 

Liście winogron, czyli wyjątkowe właściwości

Winogrona cenimy za ich słodki smak i soczystość. Sięgamy po nie właściwie o każdej porze roku. Wybieramy spośród ciemnych i jasnych owoców. Te są znane już od 8 tysięcy lat. Uprawiane na całym świecie, ale najbardziej kojarzone z Hiszpanią, Włochami, Grecją i Francją. 

Lubimy owoce winogron, ale co z ich liśćmi? Warto wiedzieć, że są ona bogate w witaminy, minerały, polifenole i garbniki. Płukanka przyrządzona z liści winogron pomaga zwalczyć ból gardła. Ma też działanie moczopędne i usuwa nadmiar wody z organizmu. Liście winogron z powodzeniem są wykorzystywane w kosmetyce. 

liście
Fot. Canva/Luiz M.Santos
Napakowane witaminą B, a Polacy je ignorują. To jedno z najzdrowszych mięs

Liście winogron gwarantują zdrowie i smak

Liście winogron przyspieszają gojenie ran i nadżerek. Mają też działanie przeciwgrzybicze i antynowotworowe. Korzystanie wpływają na układ trawienny i krwionośny. Mają też działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwreumatyczne. Jednak szczególnie na Bałkanach wykorzystuje się je w kuchni.

Można przygotować z nich gołąbki po grecku, czyli Dolmades. Zrobione z ryżu i mięsa, zawinięte w liście winogron zachwycają smakiem. Innym pomysłem jest też przyrządzenie marynowanych liści winogron. Powinno się je zbierać, gdy winorośl kwitnie i owocuje. Jesiennych liście winogron nie poleca się do marynowania. Mają one mało składników odżywczych.

Jak zrobić marynowane liście winogron?

Składniki:

  • duże liście winogron
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie marynowanych liści winogron zacznij od umycia i osuszenia liści. Delikatnie rozbij środkową część liści. Do garnka wlej wodę, wsyp sól. Wrzucaj po kilka liści do wrzącej wody i trzymaj tak 3 minuty. Następnie zanurz w zimnej wodzie. Kilka liści zwiń ciasno w rulon. 

Ułóż ciasno we wcześniej wyparzonych słoikach. Zalej zalewą z wody i soli. Liście winogron muszą być całkowicie przykryte zalewą. Pasteryzuj 20 minut i przechowuj w spiżarni. Pasują do surówek farszu i dań mięsnych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia o nazwie Aksamitka. Polecaliśmy przepis na ser z zaledwie 2 składników. 

liście
Fot. Canva/vvoevale

Źródło: smaker.pl