Napakowane witaminą B, a Polacy je ignorują. To jedno z najzdrowszych mięs
Mięso jemy często, a nawet zbyt często. Jednak, jeśli już po nie sięgamy, warto wybierać to zdrowe i wartościowe. Podpowiadamy, jakie mięso jest najzdrowsze. Przygotuj je nie tylko na obiad, bo naprawdę warto.
Mięso w naszej diecie
Mięso jadamy zwykle na obiad. Najbardziej popularnym mięsem w Polsce jest wieprzowina. Robimy z niej kotlety, ale często z tego mięsa przyrządzane są rozmaite przetwory mięsne. Wieprzowina zawiera dużo białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Jednak nieodpowiednio przygotowana bywa groźna dla naszego zdrowia.
Zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych problemów z wątrobą, zakażeń drobnoustrojami i wywołuje schorzenia neurologiczne. Warto wieprzowinę zastąpić innym mięsem. Jest niezwykle zdrowe, ale rzadko trafia na stoły Polaków. Za to w Hiszpanii, Francji, Turcji i Grecji, to mięso jest uwielbiane.
Najlepszy przepis na paprykę, jaki znam. Zalewa to mistrzostwo świataWybierz najzdrowsze mięso
Baranina jest mało popularna, a szkoda. To bardzo zdrowe mięso, które zawiera dużo witaminy B i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wspierają one obniżenie tzw. złego cholesterolu. Baranina dostarcza nam też kwasów omega-3. Korzysta na tym nasze serce i mózg.
W tym mięsie znajdziemy też kwas linolowy, który jest istotny w profilaktyce antynowotworowej. Baranina jest mięsem polecanym dla osób, które chorują na cukrzycę. Duża dawka witamin z grupy B, a zwłaszcza tiaminy, wpływa doskonale na prace układu nerwowego. Baranina zawiera dużo żelaza i polecana jest osobom, które zmagają się z anemią.
Baranina w naszej kuchni
Jak smakuje baranina? Mięso ma delikatny smak i jest aromatyczne. Warto wiedzieć, że owoce właściwie nie chorują na nowotwory. To czyni ich mięso korzystnym dla naszego zdrowia. Powinniśmy wybierać baraninę, która pochodzi z ekologicznych hodowli. Jednak to mięso też należy jeść z umiarem.
W nadmiarze może ponieść nadmiar cholesterolu. Baraninę warto dusić, piec, grillować i gotować. Mięso posiada specyficzny zapach, dlatego warto je odpowiednio przyprawić. Pasuje tu czosnek, rozmaryn, tymianek i pieprz. Baranina świetnie smakuje z warzywami i ryżem. Warto włączyć ją do diety. Ten ser jest lepszy niż twaróg. Robię go z 2 składników .Radziliśmy, kiedy najlepiej pić siemię lniane.
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl