Co roku o tej porze robię ten sok. Ze spiżarni znika jako pierwszy
Prosty i smaczny sok do herbaty gości w moim domu każdej jesieni. Wszyscy go uwielbiamy, a przygotowanie jest tak proste, że od razu robię większy zapas. Sięgam po mniej popularne owoce, pojawiające się właśnie we wrześniu.
Pyszny sok z winogron skusi wybrednych
Do herbaty zwykle podajemy sok z malin. Choć jeden raz warto zrobić wyjątek i przygotować inny, moim zdaniem jeszcze smaczniejszy, sok. Potrzebne do niego będą ciemne winogrona, cukier i woda. Wykonanie jest niemal ekspresowe.
Składniki:
- 4 kg ciemnych winogron
- 1 kg cukru
- 250 ml wody
Prosty skład jest sporym atutem tego soku. Z przygotowaniem napoju też poradzi sobie każdy. Sprawdźcie instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.
Jak zrobić sok z winogron? Przepis jest prosty
Przygotowania zaczynam od starannego umycia owoców i oderwania ich od gałązki. Do dużego garnka wlewam wodę. Wsypuję winogrona i zasypuję je cukrem.
Gotuję, aż uwolni się płyn i owoce zaczną się rozpadać. Zwykle trwa to około 30 minut. Wtedy odcedzam sok z winogron przez sito i zlewam go do czystych butelek. Zakręcam i poddaję pasteryzacji.
W tym celu wstawiam wyrób do czystego garnka i wlewam wodę do mniej więcej 2/5 ich wysokości i podgrzewam przez 15 minut , licząc od momentu, gdy woda zawrze. Studzę pod ściereczką, a letnie przenoszę do spiżarki.
Jak wykorzystać sok z winogron?
Słodki dodatek świetnie pasuje do czarnej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by rozcieńczać go wodę i pić w takiej postaci. Będzie też ciekawym dodatkiem do koktajli owocowych i owsianek.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców. Spróbujcie koniecznie pysznego kompotu śliwkowego z orientalną nutą — jesienią zawsze mam zapas w lodówce. Być może skuszą was też prażone jabłka — nie tylko szarlotkę z nich zrobicie.