Smakosze.pl

YouTube/@kuhinjatanja

Nakłuj śliwki igłą i wsadź do słoików. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

21 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Śliwki są jednymi z najbardziej lubianych owoców sezonowych w Polsce. Warto z nich korzystać, bo sezon na te smaczne i zdrowe owoce trwa do końca października. Czy wiesz, co się stanie, gdy nakłujesz śliwki igłą i zamkniesz w słoiku? Sprawdź i ciesz się smakiem pysznych owoców. 

Śliwki, czyli pyszne i zdrowe

Śliwki to owoce, które kojarzą nam się ze schyłkiem lata i początkiem jesieni. Właśnie teraz są najsmaczniejsze, dlatego warto włączyć je do naszego jadłospisu. Ze śliwek można robić powidła, marynować je, albo przygotowywać z nich knedle. Jednak polecamy niecodzienny sposób na te smaczne i zdrowe owoce.

Czy wiesz, co się stanie, gdy śliwki nakłujesz igłą, potem zamkniesz w słoikach? Powstanie smaczny i bardzo zdrowy kompot. Jego smak polubi cała rodzina. Polecamy wyjątkowy patent na śliwki.

kompot
 YouTube/@kuhinjatanja
zupa na odchudzanie

Nie ma lepszej zupy na odchudzanie. Smakuje obłędnie i zrobisz ją w 30 minut

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kompot ze śliwek przy pomocy igły?

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • woda 
  • 1 łyżka cukru na słoik

Śliwki myjemy i pozbywamy się ogonków. Potrzebujemy czystej igły do szycia. Igłą nakłuwamy każdą ze śliwek kilka razy w różnych miejscach. Ponakłuwane śliwki wkładamy do wyparzonych słoików.

Słoiki wypełniamy owocami, wsypujemy do każdego słoika łyżkę cukru. Następnie słoiki napełniamy zimną wodą w całości. Zakręcamy i na spód garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę. Zalewamy zimną wodą do wysokości przykrywek. 

Pasteryzacja, czyli zrób śliwkowy kompot

Słoiki gotujemy 40 minut. Gd się zagotują, możemy trochę zmniejszyć gaz. Słoiki z kompotem przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Warto pamiętać, żeby do kompotu wybierać tylko wyjątkowo dorodne i zdrowe śliwki. Owoce nie mogą być uszkodzone, nadgnite, bo kompot nie będzie zdatny do spożycia.

Sposób z igłą na przygotowanie kompotu śliwkowego jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Dzięki nakłuciom owoce puszczą sok, którym możemy się cieszyć jesienią i zimą. Warto przygotować w ten sposób pyszny i zdrowy kompot śliwkowy. Pisaliśmy o pysznych knedlach ze śliwkami od Tomasza Strzelczyka.  Podawaliśmy też przepis na śliwki pod kruszonką. 

kompot
Canva/letty17
zapiekanka

W życiu nie zrobiłam tak dobrego obiadu. Teraz polecam go wszystkim koleżankom, są zachwycone

CZYTAJ DALEJ
kotlety z niespodzianką

Ta pyszna niespodzianka kompletnie odmieni kotlety mielone. Gdy ich spróbowałam, oniemiałam z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >