Smakosze.pl

canva/AnnaDudek

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy

21 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Suszenie grzybów przy obfitych zbiorach jest wręcz konieczne. Nierzadko potrafi też pochłonąć sporo pieniędzy. Jeden sposób na zabezpieczenie skarbów lasu, który nie zrujnuje naszego portfela. Wyjaśniamy, na czym polega.
 

Suszenie grzybów wymaga czasu

Grzyby zawierają sporo wody. To właśnie dlatego podczas przyrządzania tak znacznie zmniejszają swoją objętość. Oczekiwanie, że uwolnienie nadmiaru płynu będzie sprawne, wymusza na nas stosowanie odpowiednich sprzętów.

Suszarka do warzyw i owoców, piekarnik, lodówka — opcji jest wiele. O wiele tańsze, a także pozbawione ryzyka nadmiernego osuszenia będzie zastosowanie metody znanej naszym babciom. Na czym ona polega? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Suszenie grzybów na tacy.jpg
canva/vovol
Rosół na kościach

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy

CZYTAJ DALEJ

Suszenie grzybów na słońcu jest proste

Dawna metoda zabezpieczania produktu ma wiele zalet. Oprócz niskiej ceny — bo płacimy tylko czasem — jest też skuteczna. Grzyby są od siebie oddzielone na naprężonej nitce i wystawione na dość wysoką temperaturę. Wilgoć będzie zatem uchodzić sprawnie.

Nie ma też mowy o przesuszeniu czy spaleniu. Zostawiamy grzyby na taki czas, jaki jest potrzebny, by zaczęły być twardawe, ale też uginały się jeszcze delikatnie pod naciskiem palca. Jedyną wadą metody jest tak naprawdę jej niesprawdzalność w przypadku słabej pogody.

Przygotowanie skarbów lasu może wydać się mozolne — trzeba bowiem oczyścić je bez użycia wody z wszelkich zanieczyszczeń, pokroić, nawlec na nitki i umieścić w takim miejscu, w którym będą wystawione na działanie słońca — ale warto spróbować. Nie zapomnijcie tylko o zabezpieczeniu ich przed owadami przy pomocy gazy.

Jak wykorzystać suszone grzyby?

Skarby lasu w tej odsłonie spokojnie przetrwają do zimy, a nawet i dłużej. Przydadzą się więc m.in. podczas przygotowywania świątecznych potraw, rozgrzewających gulaszy, bulionów lub sosów.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy, które pozwolą wam wykorzystać suszone grzyby. Sprawdźcie koniecznie recepturę na wyborny bigos myśliwski . Być może skuszą was też pierogi z kapustą i grzybami .

Suszone grzyby w słoiku.jpg
canva/Madzia7

Źródło: beszamel.se

kompot śliwkowy

Nakłuj śliwki igłą i wsadź do słoików. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

CZYTAJ DALEJ
zupa na odchudzanie

Nie ma lepszej zupy na odchudzanie. Smakuje obłędnie i zrobisz ją w 30 minut

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >