Smakosze.pl Przepisy Co roku z początkiem września nastawiam te ogórki. Już podczas ich robienia nie mogę się powstrzymać od podjadania
YouTube/Słodko Słodka

Co roku z początkiem września nastawiam te ogórki. Już podczas ich robienia nie mogę się powstrzymać od podjadania

4 września 2023

Czy robicie ogórki na zimę? Początek września to dobry czas, by przygotować smaczne przetwory. Te ogórki do słoików nie mają sobie równych. Polecam przepis na ogórki na zimę, które będziesz podjadać nawet podczas robienia. Naprawdę trudno im się oprzeć.

Ogórki na zimę, czyli będzie pysznie

Zwykle przygotowujemy ogórki kiszone, które są smacznym urozmaiceniem dań obiadowych. Można dodawać je też do sałatek lub chrupać z kanapkami. Jednak ja na zimę robię ogórki do słoików z pewnym pysznym dodatkiem. Takie ogórki będą pasowały do wielu dań i przekąsek.

Warto przygotować ogórki na zimę i zamknąć smak lata na dłużej w słoiku. Sos pomidorowy, w którym marynuję ogórki na zimę, nie ma sobie równych. Jego smak sprawia, że ogórki znikają błyskawicznie ze słoików. Dlatego najlepiej przygotuj od razu więcej tych ogórków na zimę.

ogórki gruntowe.jpg
Canva / Timolina
Uwielbianych polskich grzybów może wkrótce zabraknąć. Z powodem trudno się pogodzić

Jak zrobić ogórki na zimę w sosie pomidorowym?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 cebul
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki octu 10%
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki vegety
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli

Ogórki moczę przez 2 godziny w zimnej wodzie. Kroje je w plasterki, ale nie obieram. Cebulę kroję w plasterki, dodajemy sól i trochę gniotę dłońmi. Odstawiam na chwilę. Cebulę przerzucamy do ogórków.

Przygotowujemy i sos. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy olej, ocet, dodajemy vegetę. Dokładamy jeszcze koncentrat pomidorowy i wszystko razem dokładnie mieszamy . Sos dolewamy do ogórków i znów mieszamy. Odstawiamy na 3 godziny, by puściły sok.

Ogórki w sosie pomidorowym, czyli przetwory na zimę

Ogórki z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy, a na spodzie dużego garnka układamy słoiki. Zalewamy zimną wodą do połowy wysokości słoików. Przykrywamy garnek i gdy zacznie się gotować, to zmniejszamy gaz.

Pasteryzujemy 15 minut. Słoiki wyjmujemy na ściereczkę, wyjmujemy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia . Będą wybornie smakowały nie tylko zimą. Pisaliśmy o pysznych ogórkach kiszonych z cytryną. Podawaliśmy też przepis na ogórki gyros.

ogórki w pomidorach.jpg
YouTube/Wswojskiejedzonko

Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko

Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy