Smakosze.pl Przepisy Co roku zawsze zostaje mi sałatka jarzynowa. Po świętach robię z niej przysmak, znika w sekundę
Sałatka jarzynowa
Fot. Shuterstock/Fanfo

Co roku zawsze zostaje mi sałatka jarzynowa. Po świętach robię z niej przysmak, znika w sekundę

26 grudnia 2024

Dwa proste dodatki pozwalają uratować nadmiar sałatki jarzynowej ze świąt przed wyrzuceniem. Dzięki nim przerabiamy danie na nietypowe i ciekawe w smaku kotlety. Przyjemne z pożytecznym.

Resztki po świętach

W jednych z badań ⅔ Polaków przyznało, że na święta kupuje za dużo jedzenia . Ilość wyrzucanej żywności wzrasta w grudniu dwu-, a nawet trzykrotnie w porównaniu do pozostałych miesięcy. A przecież wiele z tego da się uratować.

Oczywiście nie ma lepszego sposobu na niemarnowanie jedzenia w święta jak nieprzygotowywanie go w ogóle. Tradycja dała nam też sposoby na zagospodarowanie resztek – i sałatka jarzynowa jest jednym z nich. W końcu wykorzystujemy do niej warzywa, na których wcześniej ugotowaliśmy rosół.

sałatka jarzynowa

Najnowsze wieści od Tomasza Jakubiaka. Nie krył rozczarowania

Kotlety jarzynowe

Kotlety z sałatki jarzynowej są więc drugą pochodną w świecie niemarnowania jedzenia . Są przy tym pyszne i niezwykle proste w przygotowaniu. Sprawdzą się świetnie w poświątecznych dniach, kiedy nie chce nam się wracać do zwyczajnego cyklu zakupów i gotowania .

Składniki

  • 600 g sałatki jarzynowej
  • 1-2 jajka
  • Bułka tarta
  • Opcjonalnie: mały pęczek natki pietruszki lub koperku
  • Sól, pieprz

Kotlety z sałatki jarzynowej

Do miski z sałatką wybijamy 1-2 jajka (zależnie od wielkości). Blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekaną zieleninę,

Do warzyw dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej i wyrabiamy ręcznie. Dosypujemy bułkę tak długo, aż masa będzie dostatecznie zwarta.

Z sałatki formujemy kotlety. Panierujemy je bułką tartą. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu , aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe uszka i niezwykłe pierogi .

sałatka świąteczna

Weź kapustę i natnij w ten sposób. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Świąteczna surówka z czerwonej kapusty. Podaj ją do obiadu, rodzina będzie prosić o przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Z wykształcenia antropolog kulturowym zawodu dziennikarz, a prywatnie miłośnik kuchni i kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych i drukowanych magazynach. Publikował w prasie business/lifestyle, periodykach literackich, małych i dużych portalach oraz blogu „Smak Nabyty”. Autor książki “Nienaganny. Biografia męskiego wizerunku” oraz współautor “Sztuka życia dla mężczyzn”

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl