Żaden gotowiec, te uszka są najlepsze na świecie. Do tego zrobisz je banalnie łatwo
Uszka z farszem grzybowym już wkrótce będą smakować nam z wigilijnym barszczem czerwonym. Warto je przyrządzić dzięki prostemu przepisowi. Danie wyjdzie tak, jak nigdy wcześniej. Każdy doceni ten smak przy świątecznym stole.
Uszka do barszczu proste i pyszne
Czy robicie uszka do barszczu na Wigilię? Małe pierożki wypełnione farszem grzybowym smakują wyjątkowo właśnie w Boże Narodzenie. Razem z barszczem czerwonym są parą doskonałą. Jednak, jak je zrobić? Wiele osób posiłkuje się gotowymi produktami.
Wydaje się nam, że przygotowanie małych pierożków jest trudne i czasochłonne. Jednak można sobie z tym całkiem sprawnie poradzić. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, a uszka do barszczu każdemu się udadzą.
Żaden kompot z suszu. Ten smakuje 100 razy lepiej, spróbujesz i podziękujeszJak zrobić uszka do barszczu?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 120 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 plaster masła
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
Przygotowanie dania zaczniemy już dzień wcześniej od wypłukania i namoczenia suszonych grzybów. Trzeba je odstawić na całą noc. Potem gotujemy grzyby w tej wodzie z dodatkiem liści laurowy i ziela angielskiego. Grzyby odcedzamy i siekamy cebulę.
Podsmażamy ją na patelni, dokładamy grzyby i smażymy do odparowania wody. Gdy składniki wystygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Farsz jest już gotowy.
Uszka do barszczu zrobisz z łatwością
Teraz zajmiemy się ciastem na uszka. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, sól, pieprz i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Ciasto dzielimy na małe kwadraty, nakładamy farsz, składamy na pół. Końce owijamy dookoła i zaklejamy.
Gotowe uszka układamy na bawełnianym materiale. Gotujemy w solonym wrzątku 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Uszka z farszem grzybowym podajemy do barszczu czerwonego. Są pyszne, delikatne i proste w przygotowaniu. Pisaliśmy o przepisie z Kresów na śledzie w cieście. Radziliśmy, co zrobić, żeby suszone grzyby straciły goryczkę.