Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden gotowiec, te uszka są najlepsze na świecie. Do tego zrobisz je banalnie łatwo
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.12.2024 17:26

Żaden gotowiec, te uszka są najlepsze na świecie. Do tego zrobisz je banalnie łatwo

uszka
Fot. Shutterstock

Uszka z farszem grzybowym już wkrótce będą smakować nam z wigilijnym barszczem czerwonym. Warto je przyrządzić dzięki prostemu przepisowi. Danie wyjdzie tak, jak nigdy wcześniej. Każdy doceni ten smak przy świątecznym stole. 

Uszka do barszczu proste i pyszne

Czy robicie uszka do barszczu na Wigilię? Małe pierożki wypełnione farszem grzybowym smakują wyjątkowo właśnie w Boże Narodzenie. Razem z barszczem czerwonym są parą doskonałą. Jednak, jak je zrobić? Wiele osób posiłkuje się gotowymi produktami.

Wydaje się nam, że przygotowanie małych pierożków jest trudne i czasochłonne. Jednak można sobie z tym całkiem sprawnie poradzić. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, a uszka do barszczu każdemu się udadzą. 

uszka
Fot. Canva/Marcin Jucha
Żaden kompot z suszu. Ten smakuje 100 razy lepiej, spróbujesz i podziękujesz

Jak zrobić uszka do barszczu?

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 plaster masła
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przygotowanie dania zaczniemy już dzień wcześniej od wypłukania i namoczenia suszonych grzybów. Trzeba je odstawić na całą noc. Potem gotujemy grzyby w tej wodzie z dodatkiem liści laurowy i ziela angielskiego. Grzyby odcedzamy i siekamy cebulę.

Podsmażamy ją na patelni, dokładamy grzyby i smażymy do odparowania wody. Gdy składniki wystygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Farsz jest już gotowy. 

Uszka do barszczu zrobisz z łatwością

Teraz zajmiemy się ciastem na uszka. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, sól, pieprz i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy. Ciasto dzielimy na małe kwadraty, nakładamy farsz, składamy na pół. Końce owijamy dookoła i zaklejamy.

 Gotowe uszka układamy na bawełnianym materiale. Gotujemy w solonym wrzątku 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Uszka z farszem grzybowym podajemy do barszczu czerwonego. Są pyszne, delikatne i proste w przygotowaniu. Pisaliśmy o przepisie z Kresów na śledzie w cieście. Radziliśmy, co zrobić, żeby suszone grzyby straciły goryczkę. 

uszka
Fot. Canva/pixelshot