Pierogi od Strzelczyka to jakaś magia. W głowie się nie mieści co dodaje do farszu
Słynny Tomasz Strzelczyk przedstawił doskonały przepis na święta. Przygotowane według niego pierogi są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych z kapustą. Przygotuj je według porad kucharza, a na pewno zaskoczysz całą rodzinę. Od teraz będziesz przyrządzać je rok w rok.
Strzelczyk zdradza przepis
W każdym domu na dobre ruszyły przygotowania do świąt. Kuchnie, jak w najlepszych restauracjach, pracują pełną parą i z maksymalną wydajnością. Przyrządzanie świątecznych potraw rozpoczął także Tomasz Strzelczyk, czyli kucharz, którymi swoimi przepisami dzieli się w książkach kucharskich oraz na autorskim kanale na platformie YouTube.
Kilka dni temu udostępnił film, w którym pokazuje swój sposób na pierogi z kapustą. Wyróżnia je jeden dodatek w farszu, który zupełnie odmienia smak tego znanego dania. Poznaj przepis umieszczony poniżej, a przekonasz się, że warto zrobić je na święta.
Żaden kompot z suszu. Ten smakuje 100 razy lepiej, spróbujesz i podziękujeszFarsz na pierogi z nietypowym składnikiem
Każde pierogi smakują doskonale dzięki farszowi, który je wypełnia. Ten przygotowany przez Strzelczyka jest o tyle wyjątkowy, że składa się z kiszonej kapusty i… śliwek. Trzeba przyznać, że to połączenie iście świąteczne, ale też bardzo nietypowe. Oprócz wymienionych składników potrzebne będą także produkty na ciasto oraz te, które sprawią, że farsz nabierze odpowiedniego smaku. Znajdziesz je na liście poniżej wraz ze wskazanymi proporcjami.
Składniki:
- 400 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- 40 g masła + kawałek do smażenia
- 700 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 10 suszonych śliwek
- garść suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- pieprz
- sól
Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i śliwkami
W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej masło. Mąkę przesiej do miski i wlej wodę z masłem. Wsyp szczyptę soli, a następnie zagnieć składniki na jednolite i sprężyste ciasto. Odstaw je na chwilę i przygotuj farsz.
Do garnka przełóż kapustę i zalej je wodą z suszonych grzybów. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Odcedź ją i przełóż do miski. Na patelni rozpuść kawałek masła i zeszklij posiekane w drobną kostkę cebule. W tym czasie drobno posiekaj kapustę. Grzyby wraz ze śliwkami przełóż do miski i zblenduj je na gładką pastę. Wymieszaj ją razem z kapustą, pieprzem, solą oraz cebulą.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego małe okręgi. Na każdy z nich nałóż farsz i sklej krawędzie. Pierogi gotuj przez 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.