Smakosze.pl Produkty Co się dzieje z cenami rabarbaru? Przecieramy oczy ze zdumienia, niedawno był za 4 zł
canva/Foodiesfeed

Co się dzieje z cenami rabarbaru? Przecieramy oczy ze zdumienia, niedawno był za 4 zł

24 maja 2023

Rabarbar osiąga rekordowe ceny. Warzywo, którego sezon właśnie powinien rozkwitać, jest niemalże niedostępne. Sprawdziliśmy, z czego wynika obecna sytuacji i jakie są szanse, że niebawem się zmieni.

Rabarbar kosztuje krocie

W poprzednim sezonie cena popularnego w deserach warzywa kształtowała się na poziomie 4-5 zł/kg. Jak donosi Fakt, obecnie w dyskontach kosztuje on trzykrotnie więcej, czyli około 12 złotych.

W hurcie jest tylko nieznacznie mniej, bo 7-8 zł. To wciąż dwukrotnie więcej niż w szczycie sezonu 2022 na rynku detalicznym. Skąd tak duża rozbieżność między porównywanymi okresami?

Zapytali doktor technologii żywności, gdzie kupuje wędliny. Wybór mógł być tylko jeden

Rabarbaru jest mało

W przeciwieństwie do truskawek, malin czy fasolki szparagowej, niższa dostępność rabarbar nie może być tłumaczona pozasezonową sprzedażą produktu szklarniowego. Końcówka maja jest bowiem idealnym momentem na zbieranie łodyg.

Mimo że rabarbar jest odporny na mróz, podaż jest niewielka. Portal warzywa.pl sugeruje jednak, że stan ten może się w każdej chwili zmienić, co wpłynie na obniżenie kosztu nabycia. Zdaniem ekspertów wciąż osiągnięcie poziomu cen z zeszłego roku jest realnym scenariuszem.

Czy rabarbar będzie dla wybranych?

W tym tygodniu na warszawskiej Hali Mirowskiej można było już kupić kwaśne łodygi w cenie 8 zł/kg. Poprzedni tydzień witał nas ceną wspomnianą na początku, czyli o 50% wyższą. Szacunki ekspertów zaczynają zatem mieć odzwierciedlenie w rzeczywistości weto trzymać kciuki za utrzymanie tej tendencji.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z rabarbarem. Sprawdźcie konieczne prosty przepis na pyszny kompot . Być może skusi was też ciasto z dodatkiem rabarbaru .

Czy rabarbar stanieje.png
canva/Marcin Jucha

Źródło: haps

Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit
Wystarczą 2 banany dziennie. Zmiany są niemal nieuniknione
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy