Smakosze.pl
Stary przepis na ciasto z rabarbarem

canva/ola_p

Stary przepis na ciasto z rabarbarem. Takiego nie znajdziesz w cukierniach

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciasto z rabarbarem jest delikatnym słodko-kwaśnym deserem, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Sezonowe warzywo jest soczyste i przyjemnie kontrastuje z lekkim, puszystym plackiem. Przygotowanie jest niezwykle proste i zdecydowanie warto spróbować.

Ciasto z rabarbarem jest kolejnym deserem — po szarlotce czy jogurtowym specjale z owocamiktóry ma szansę na dłużej zagościć waszych domach. Delikatne, słodkie ciasto pysznie łączy się z kwaśnym warzywem, sprawiając, że całość nabiera lekkości i staje się przyjemnie orzeźwiająca. Skusicie się?

Jak zrobić oryginalną sałatkę grecką?

Jak zrobić oryginalną sałatkę grecką?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 400 g rabarbaru

  • 250 g margaryny

  • 1 szklanka cukru + 1-2 łyżki do posypania rabarbaru

  • 3 łyżki wody

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Margarynę kroimy na kawałki i umieszczamy w rondlu wraz z cukrem i wodą. Rozpuszczamy ją i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie myjemy rabarbar i kroimy go w kostkę o długości 1 cm.

Warzywo przenosimy do większej miski. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Gdy masa w garnku będzie letnia, dodajemy jajka i miksujemy całość. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia

Stopniowo wlewamy do niej zawartość garnka, w trakcie mieszając składniki, by dobrze się połączyły. Powstałe ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Rabarbar posypujemy cukrem.

Mieszamy, by dobrze go rozprowadzić. Wykładamy go na ciasto. Ciasto pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wypiek studzimy. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem jest wyśmienite

Ciasto z rabarbarem jest wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/dusiowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >