Smakosze.pl Przepisy Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobre
YouTube/Hausgemachte Rezepte

Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobre

5 lutego 2024
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Ziemniaki można podać na 100 sposobów, wiadomo. Jednak ten jest bardzo prosty, szybki, smakowity i… przypomina mi dzieciństwo. Smak domowych krokietów z ziemniaków, smażonych i podawanych z sosem, to coś, co znamy z czasów PRL. Czy na pewno pamiętamy, jak je robić?

Ziemniaki to podstawa

Proporcje składników można ustalać samemu w zależności od tego, co mamy w lodówce lub spiżarni. Można też dodawać kolejne elementy, jednak najważniejsze w tym daniu są ziemniaki. Dobra wiadomość jest taka, że na ziemniaczane krokiety nadają się właściwie każde kartofle – białe, żółte, mączyste lub sałatkowe. Co więcej – krokiety takie można robić z mąką, albo - jak w tym przepisie – z bułką tartą. Są sycące i smaczne.

Wiele zależy też od sosu, z jakim je podamy. Z dzieciństwa pamiętam sos pomidorowy zaciągany mąką. Ale tutaj akurat możliwości są nieograniczone. Ziemniaczane krokiety lubią się z gotowymi sosami, ale lepiej smakują z tymi, które sami robimy. Moim zdaniem, idealnie pasuje do nich sos czosnkowy.

Oczywiście, nie ma granic dla wyobraźni. Do masy kartoflanej można dodawać kolendrę, suszone pomidory, skwarki z wędzonego boczku, podsmażaną paprykę czy cebulę, czyli po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Jednak w wersji podstawowej, klasycznej i oszczędnej, zasadnicze składniki tego dania są zaledwie cztery.

Projekt bez nazwy(18).jpg
YouTube/Hausgemachte Rezepte
Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Ten sposób jest 100 razy lepszy

Krokiety z ziemniaków – wersja podstawowa

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 szklanki bułki tartej
  • 1,5 szklanki tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • Dodatki: sól, pieprz, natka pietruszki

Sos

  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • Łyżka majonezu
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • Kilka łyżek drobno posiekanego koperku
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego

Jak zrobić pyszne krokiety?

Ziemniaki myjemy i w całości gotujemy we wrzątku do pełnej miękkości. Dopiero teraz zdejmujemy z nich skórkę – to dużo łatwiejsze. Przy pomocy tłuczka rozgniatamy ziemniaki w misce na jednolitą masę.

Teraz czas na bułkę tartą i jajka. Bułkę wsypujemy, a jajka wbijamy do miski z ziemniakami. Siekamy natkę pietruszki. Wszystkie składniki starannie wyrabiamy na jednolitą, ciastowatą masę. Dodajemy starty parmezan, sól i pieprz do smaku  i zagniatamy. Chodzi o to, by z masy dało się formować zwarte kotleciki. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zawsze można dodać bułki tartej.

Kotleciki wielkości kotletów mielonych kładziemy na bardzo rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto. W tym czasie robimy sos. To bardzo proste – wystarczy starannie wymieszać wszystkie składniki. Kiedy krokiety się usmażą, odsączmy je na papierze z nadmiaru oleju i podajmy z sosem podanym w sosjerce obok. Można maczać je w sosie, tak jak proponują autorzy kanału YouTube/Hausgemachte Rezepte, z którego pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Projekt bez nazwy(19).jpg
YouTube/Hausgemachte Rezepte
Gotuję kopytka inaczej niż wszyscy. Zasadę “pół na pół” zdradził mi znajomy kucharz
Jesz i chudniesz. Połącz ogórka z kilkoma składnikami, super smak, boskie efekty
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy