Co zrobić z ziemniaków? Usmażyłem je w takiej formie. Oryginalne, ale dobre
Ziemniaki można podać na 100 sposobów, wiadomo. Jednak ten jest bardzo prosty, szybki, smakowity i… przypomina mi dzieciństwo. Smak domowych krokietów z ziemniaków, smażonych i podawanych z sosem, to coś, co znamy z czasów PRL. Czy na pewno pamiętamy, jak je robić?
Ziemniaki to podstawa
Proporcje składników można ustalać samemu w zależności od tego, co mamy w lodówce lub spiżarni.
Można też dodawać kolejne elementy, jednak najważniejsze w tym daniu są ziemniaki. Dobra wiadomość jest taka, że
na ziemniaczane krokiety nadają się właściwie każde kartofle – białe, żółte, mączyste lub sałatkowe.
Co więcej – krokiety takie można robić z mąką, albo - jak w tym przepisie – z bułką tartą. Są sycące i smaczne.
Wiele zależy też od sosu, z jakim je podamy. Z dzieciństwa pamiętam sos pomidorowy zaciągany mąką.
Ale tutaj akurat możliwości są nieograniczone. Ziemniaczane krokiety lubią się z gotowymi sosami, ale lepiej smakują z tymi, które sami robimy. Moim zdaniem,
idealnie pasuje do nich sos czosnkowy.
Oczywiście, nie ma granic dla wyobraźni. Do masy kartoflanej można dodawać kolendrę, suszone pomidory, skwarki z wędzonego boczku, podsmażaną paprykę czy cebulę, czyli po prostu to, co akurat mamy w lodówce.
Jednak w wersji podstawowej, klasycznej i oszczędnej, zasadnicze składniki tego dania są zaledwie cztery.
Krokiety z ziemniaków – wersja podstawowa
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 szklanki bułki tartej
- 1,5 szklanki tartego parmezanu
- 2 jajka
- Dodatki: sól, pieprz, natka pietruszki
Sos
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
- Łyżka majonezu
- 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- Kilka łyżek drobno posiekanego koperku
- Łyżka sosu sojowego
- Łyżeczka wędzonej papryki
-
Łyżeczka koncentratu pomidorowego
Jak zrobić pyszne krokiety?
Ziemniaki myjemy i w całości gotujemy we wrzątku do pełnej miękkości. Dopiero teraz zdejmujemy z nich skórkę – to dużo łatwiejsze. Przy pomocy tłuczka rozgniatamy ziemniaki w misce na jednolitą masę.
Teraz czas na bułkę tartą i jajka. Bułkę wsypujemy, a jajka wbijamy do miski z ziemniakami. Siekamy natkę pietruszki.
Wszystkie składniki starannie wyrabiamy na jednolitą, ciastowatą masę. Dodajemy starty parmezan, sól i pieprz do smaku i zagniatamy. Chodzi o to, by z masy dało się formować zwarte kotleciki.
Jeśli masa będzie zbyt luźna, zawsze można dodać bułki tartej.
Kotleciki wielkości kotletów mielonych kładziemy na bardzo rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto. W tym czasie robimy sos. To bardzo proste – wystarczy starannie wymieszać wszystkie składniki.
Kiedy krokiety się usmażą, odsączmy je na papierze z nadmiaru oleju i podajmy z sosem podanym w sosjerce obok. Można maczać je w sosie, tak jak proponują autorzy kanału YouTube/Hausgemachte Rezepte, z którego pochodzą zdjęcia w tym artykule.