Co zrobić żeby brukselka nie wyszła gorzka?
Brukselka nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. A szkoda, bo to bardzo wartościowe warzywo. Jej smak może świetnie urozmaicić naszą dietę. Dowiedz się, co należy zrobić, żeby brukselka nie wyszła gorzka.
Chętnie sięgamy po kapustę głowiastą, włoską czy pekińską. Brukselka pozostaje trochę niedoceniona. Rzadko ktoś podaje ją do obiadu, wrzuca do zupy czy zapieka. A jej wyrazisty smak i aksamitna konsystencja naprawdę na to zasługują.
Niektórych zniechęca jej gorzkawy smak. Innych wzdymające właściwości. Tak naprawdę, by wykluczyć te dwa minusy, wystarczy ją odpowiednio ugotować. Oto kilka wskazówek do wykorzystania w kuchni.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić, żeby brukselka nie wyszła gorzka?
Po pierwsze wrzucaj ją zawsze do wrzącej wody. Dzięki temu zachowa więcej cennych składników i będzie smaczniejsza.
Do wody, w której się gotuje, dodaj trochę soli i cukru. Sól doda jej smaku, a cukier przyspieszy mięknięcie.
Brukselkę gotuj przy uchylonej pokrywce, tak by mogły się z niej ulotnić niepożądane składniki. Gdy zostawisz je w garnku, brukselka nabierze gorzkawego smaku.
Od momentu zagotowania się wody z brukselką, brukselkę gotuj nie dłużej niż 5 minut. Kiedy ma twardość „na ząb” jest smaczniejsza i mniej wzdymająca.
Kilka rad dotyczących brukselki
Przed przyrządzaniem brukselkę oczyść z wierzchnich liści. Zwykle są one obsuszone lub lekko zwiędłe. Odkrój też obsuszoną stopkę.
Brukselkę, którą chcesz dodać do sałatki, po ugotowaniu przelej zimną wodą. Ten zabieg sprawi, że szybciej wystygnie, ale też lepiej zachowa ładny, zielony kolor.
Brukselka, tak jak każde warzywo lubi towarzystwo tłuszczu. On nie tylko dodaje jej smaku, ale też sprawia, że zawarte w niej witaminy są lepiej przyswajalne przez organizm.
Niedawno zamieściliśmy kilka ciekawych przepisów na dania z brukselki. Zobacz jak przygotować pieczoną brukselkę z dodatkiem miodu i czosnku oraz brukselkową zupę .
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/dulezidar
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: rmf