Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?
canva/rlat

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

25 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki mają tendencję do rozpadania się podczas zwijania w krokiety. Delikatne ciasto nie wytrzymuje naprężeń, jakim jest poddawane. Aby temu zaradzić, należy wlać do ciasta przegotowaną i gorącą wodę.

Krokiety kojarzą się najczęściej ze świętami, jednak można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli nie chcesz, aby naleśniki pękały i rozpadały się podczas faszerowania czy smażenia, dodaj do ciasta na nie gorącą wodę.

Metoda ta wykorzystywana była już przez nasze babcie, które znały wiele tajemnic. Woda delikatnie gotuje gluten, który tworzy znacznie silniejszą strukturę niż zazwyczaj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe do krokietów

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczny sernik. W tym tekście z kolei zdradzamy metodę na domową chałkę.

Składniki:

  • ¼ litra mleka

  • 350 g mąki pszennej

  • 30 ml oleju

  • 2 jajka

  • ¼ litra gorącej i przegotowanej wody

Jajka wbij do dużej miski, wsyp do nich mąkę i wlej mleko. Zamieszaj składniki. Gdy będą całkowicie połączone, przejdź do powolnego, lecz ciągłego wlewania wody. Pamiętaj, aby cały czas mieszać ciasto.

Odlej dwie łyżki oleju, a resztę wlej do ciasta. Wymieszaj je ponownie. Suchą patelnię postaw na palniku i dobrze ją nagrzej. Wylej na nią pozostałą resztę tłuszczu.

Chochlą wlewaj porcje ciasta naleśnikowego. Naleśniki nie mogą być ani za grube, ani za cienkie. Smaż je z obu stron na blado - będą smażone jeszcze raz, wraz z farszem.

Krokiety

Źródło: canva/Tomás Guardia Bencomo, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy