Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Proste sposoby na krojenie cebuli
Adam Moskal
Adam Moskal 25.09.2021 02:00

Proste sposoby na krojenie cebuli

Cebula
Canva/ffolas, Getty Images

Cebula jest jednym z najczęściej dodawanych składników do dań, dlatego warto znać proste sposoby na jej pokrojenie. Dzięki nim można znacznie zaoszczędzić na czasie oraz wysiłku. Potrawy z idealnie pokrojoną cebulą wiele zyskają.

Etap krojenia cebuli to nieodłączny element wielu przepisów. Gulasze, zupy, sosy czy potrawki nie mogą się udać, jeśli ich podstawą nie byłaby podsmażona cebulka.

Zanim jednak wrzuci się ją na patelnie, należy ją dokładnie obrać oraz pokroić. Niżej zdradzamy najprostsze i najskuteczniejsze metody, dzięki którym krojenie cebuli będzie czystą przyjemnością.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak kroić cebulę?

Zanim się za to zabierzemy, warto zanurzyć cebulę w lodowatej wodzie z kilkoma kostkami lodu. Wilgoć oraz niska temperatura zahamują częściowo uwalnianie się enzymów, które wywołują łzawienie.

Aby pokroić ją w kostkę, na początku usuń jeden koniec, obierz ją i przetnij w pół. Następnie rób pionowe nacięcia na cebuli. Po tym wystarczy pokroić cebulę w kostkę.

Zrobienie piórek z cebuli jest jeszcze prostsze. Obierz ją, przekrój w pół i odcinaj pojedyncze piórka o równej długości oraz grubości.

Najtrudniejszy sposób

Największym wyzwaniem jest pokrojenie cebuli w krążki lub talarki, ponieważ warzywo rozpada się podczas krojenia na desce - dlatego ważny jest pewny chwyt.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na delikatną jajecznicę bez masła i oleju. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.

Odkrój końcówki, obierz łupinę i mocno trzymając warzywo, chroniąc paznokcie oraz skórę na palcach, powoli przekrawaj je w poprzek. W taki sposób możesz cieszyć się krążkami z cebuli.

Cebula

Źródło: canva/poplasen, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram