Smakosze.pl
Cebula

Canva/ffolas, Getty Images

Proste sposoby na krojenie cebuli

25 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cebula jest jednym z najczęściej dodawanych składników do dań, dlatego warto znać proste sposoby na jej pokrojenie. Dzięki nim można znacznie zaoszczędzić na czasie oraz wysiłku. Potrawy z idealnie pokrojoną cebulą wiele zyskają.

Etap krojenia cebuli to nieodłączny element wielu przepisów. Gulasze, zupy, sosy czy potrawki nie mogą się udać, jeśli ich podstawą nie byłaby podsmażona cebulka.

Zanim jednak wrzuci się ją na patelnie, należy ją dokładnie obrać oraz pokroić. Niżej zdradzamy najprostsze i najskuteczniejsze metody, dzięki którym krojenie cebuli będzie czystą przyjemnością.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak kroić cebulę?

Zanim się za to zabierzemy, warto zanurzyć cebulę w lodowatej wodzie z kilkoma kostkami lodu. Wilgoć oraz niska temperatura zahamują częściowo uwalnianie się enzymów, które wywołują łzawienie.

Aby pokroić ją w kostkę, na początku usuń jeden koniec, obierz ją i przetnij w pół. Następnie rób pionowe nacięcia na cebuli. Po tym wystarczy pokroić cebulę w kostkę.

rosół

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Zrobienie piórek z cebuli jest jeszcze prostsze. Obierz ją, przekrój w pół i odcinaj pojedyncze piórka o równej długości oraz grubości.

Najtrudniejszy sposób

Największym wyzwaniem jest pokrojenie cebuli w krążki lub talarki, ponieważ warzywo rozpada się podczas krojenia na desce - dlatego ważny jest pewny chwyt.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na delikatną jajecznicę bez masła i oleju. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.

Odkrój końcówki, obierz łupinę i mocno trzymając warzywo, chroniąc paznokcie oraz skórę na palcach, powoli przekrawaj je w poprzek. W taki sposób możesz cieszyć się krążkami z cebuli.

Cebula

Źródło: canva/poplasen, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >