Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
canva/Mila Naumova

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

14 listopada 2021

Często podczas przyrządzania naleśników napotykamy trudności. Zdarza się, że ciasto przywiera i zamiast cieszyć się smakiem, zmagamy się z przypalonymi kawałkami masy. Sprawdzony i prosty domowy patent pomoże nam pożegnać ten problem raz na zawsze. Wystarczy, że patelnię przed smażeniem posypiemy solą.

Naleśniki to smaczne danie, które zachwyca bogactwem możliwości. Zanim jednak wybierzemy ulubiony farsz, musimy je usmażyć. Wydawać by się mogło, że to czynność prosta i szybka. Nierzadko jednak zdarza się, że ciasto nie chce ładnie odchodzić od patelni . Możemy temu zapobiec, stosując babciny trik z solą. Wypróbujcie go koniecznie.

Co zrobić, by naleśniki nie przywierały do patelni?

Skorzystanie z patentu wymaga jedynie zaopatrzenia się w łyżeczkę soli. Wysypujemy ją na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż jej kryształki przestaną podskakiwać. Następnie przecieramy powierzchnię naczynia ręcznikiem papierowym i natłuszczamy ją .

Nasze babcie nacierały ją słoniną, lecz jeśli unikamy produktów odzwierzęcych, olej także się sprawdzi. Wylewając ciasto na tak przygotowaną patelnię, zwiększamy szansę na to, że naleśnik nie przywrze i nie spali się.

Tłuszcz możemy dodać również do masy. Wtedy etap natłuszczania patelni można będzie pominąć. Z poniższych składników przygotujecie pyszne naleśniki w tym wariancie:

  • 200 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 2 jaja

  • 1 łyżka oleju

Wystarczy, że wymieszacie je ze sobą i usmażycie ciasto na niewielkim ogniu i patelni, którą potraktujecie zgodnie z radami naszych babć.

Naleśniki możecie podać np. z serem białym lub ulubionym dżemem. Wtedy do ciasta warto dodać cukru. Mogą one też stanowić danie obiadowe, jeśli dodacie do nich jajo i pieczarki tak jak w pysznym przepisie Ewy Wachowicz .

A jeśli szukacie porad , które pomogą wam doprowadzić sztukę przyrządzania naleśników do perfekcji, zerknijcie na artykuł dotyczący przyrządzania elastycznego ciasta . Gwarantujemy, że pomieści ono każdy farsz. Być może zainteresuje was też receptura z dodatkiem jasnego piwa .

Naleśniki
Naleśniki doskonale smakują z wieloma dodatkami

Źródło zdjęcia: canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy