Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze kucharki mają 1 trik
Canva / GMVozd

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze kucharki mają 1 trik

24 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.

Panierka do kotletów powinna zostać na mięsie

Polacy kochają kotlety schabowe. W tak flagowym daniu nie ma miejsca na najmniejsze uchybienia. Zjawisko odpadającej panierki do kotletów zupełnie je dyskwalifikuje. Na szczęście w łatwy sposób można tego uniknąć.

Wziął wagę i położył na niej chleb. Po chwili przecierał oczy ze zdumienia

Sprytny sposób na panierkę do kotletów

Odpowiednio dobrana i przygotowana panierka to połowa sukcesu w przygotowaniu mielonych . Nie wystarczy obtoczyć mięsa w byle czym i położyć na patelnię . Podpowiadamy, co składa się na idealną panierkę do kotletów .

Schabowe panieruje się w 3 produktach . Najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Aby jajko idealnie trzymało się powierzchni mięsa, dodaj do niego łyżeczkę oleju i odrobinę soli . Dzięki takiemu działaniu wszystkie elementy panierki do kotletów właściwie się ze sobą zwiążą, a sama panierka przestanie odpadać .

Jest jeszcze drugi sposób, który nie zaszkodzi, a może pomóc. Nie panieruj schabowych w mące pszennej . Dużo lepiej sprawdzi się mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 1:1 . Usmazone kotlety wyjdą idealnie chrupiące.

Jakie jeszcze warunki należy spełnić, aby panierka do kotletów została na swoim miejscu?

Głównym przeciwnikiem panierki do kotletów jest wilgoć . Obtaczanie mokrego mięsa prosto z marynaty niemal na pewno zakończy się fiaskiem . Przed przystąpieniem do panierowania starannie osusz swój schab . Najlepiej nadadzą się do tego ręczniki papierowe .

Mimo największych starań w mięsie zawsze pozostanie jakaś część wody . Kiedy panierka do kotletów ją wchłonie, smażenie nie pójdzie po naszej myśli . Kotlety obtaczaj w poszczególnych składnikach tuż przed włożeniem ich na patelnię . Nie pozwalaj, by panierowane mięso leżało gdzieś zbyt długo .

Schabowe smażymy tylko na dobrze rozgrzanym oleju . Zbyt zimny tłuszcz wsiąknie w zewnętrzna warstwę panierki do kotletów . To z kolei spowoduje, że z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona na patelni podczas przewracania mięsa . Takie danie trudno będzie uratować.

Nie oszczędzaj na ilości oleju do smażenia . Powinno być go na tyle dużo, aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości mięsa . Sprawi to, że zarówno spód jak i boki panierki do kotletów szybko się zrumienią i przylgną na dobre do schabu .

Kotlety smaż zawsze partiami . Zbyt duża ich liczba zanadto obniży temperaturę tłuszczu . Czym grozi niedogrzany olej lub smalec wspomnieliśmy w poprzednich akapitach.

Ostatnie przykazanie w kwestii panierki do kotletów dotyczy częstego mycia rąk podczas panierowania . Po każdym kotlecie warto opłukać dłonie pod bieżącą wodą . Dzięki temu okruchy, które w międzyczasie mogły nabrać wilgoci nie będą przyklejać się do kolejnych kawałków mięsa . Takie zjawisko znacznie utrudniłoby panierowanie. Schabowe bez schabu? Z nami to możliwe . Doskonały dodatek do popularnych kotletów zaproponował Karol Okrasa .

smażenie opanierowanych kotletów.png
Canva / Anetlada
Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy