Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze kucharki mają 1 trik
Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.
Panierka do kotletów powinna zostać na mięsie
Polacy kochają kotlety schabowe. W tak flagowym daniu nie ma miejsca na najmniejsze uchybienia. Zjawisko odpadającej panierki do kotletów zupełnie je dyskwalifikuje. Na szczęście w łatwy sposób można tego uniknąć.
Sprytny sposób na panierkę do kotletów
Odpowiednio dobrana i przygotowana panierka to połowa sukcesu w przygotowaniu mielonych . Nie wystarczy obtoczyć mięsa w byle czym i położyć na patelnię . Podpowiadamy, co składa się na idealną panierkę do kotletów .
Schabowe panieruje się w 3 produktach . Najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Aby jajko idealnie trzymało się powierzchni mięsa, dodaj do niego łyżeczkę oleju i odrobinę soli . Dzięki takiemu działaniu wszystkie elementy panierki do kotletów właściwie się ze sobą zwiążą, a sama panierka przestanie odpadać .
Jest jeszcze drugi sposób, który nie zaszkodzi, a może pomóc. Nie panieruj schabowych w mące pszennej . Dużo lepiej sprawdzi się mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 1:1 . Usmazone kotlety wyjdą idealnie chrupiące.
Jakie jeszcze warunki należy spełnić, aby panierka do kotletów została na swoim miejscu?
Głównym przeciwnikiem panierki do kotletów jest wilgoć . Obtaczanie mokrego mięsa prosto z marynaty niemal na pewno zakończy się fiaskiem . Przed przystąpieniem do panierowania starannie osusz swój schab . Najlepiej nadadzą się do tego ręczniki papierowe .
Mimo największych starań w mięsie zawsze pozostanie jakaś część wody . Kiedy panierka do kotletów ją wchłonie, smażenie nie pójdzie po naszej myśli . Kotlety obtaczaj w poszczególnych składnikach tuż przed włożeniem ich na patelnię . Nie pozwalaj, by panierowane mięso leżało gdzieś zbyt długo .
Schabowe smażymy tylko na dobrze rozgrzanym oleju . Zbyt zimny tłuszcz wsiąknie w zewnętrzna warstwę panierki do kotletów . To z kolei spowoduje, że z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona na patelni podczas przewracania mięsa . Takie danie trudno będzie uratować.
Nie oszczędzaj na ilości oleju do smażenia . Powinno być go na tyle dużo, aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości mięsa . Sprawi to, że zarówno spód jak i boki panierki do kotletów szybko się zrumienią i przylgną na dobre do schabu .
Kotlety smaż zawsze partiami . Zbyt duża ich liczba zanadto obniży temperaturę tłuszczu . Czym grozi niedogrzany olej lub smalec wspomnieliśmy w poprzednich akapitach.
Ostatnie przykazanie w kwestii panierki do kotletów dotyczy częstego mycia rąk podczas panierowania . Po każdym kotlecie warto opłukać dłonie pod bieżącą wodą . Dzięki temu okruchy, które w międzyczasie mogły nabrać wilgoci nie będą przyklejać się do kolejnych kawałków mięsa . Takie zjawisko znacznie utrudniłoby panierowanie. Schabowe bez schabu? Z nami to możliwe . Doskonały dodatek do popularnych kotletów zaproponował Karol Okrasa .