Żadne schabowe. Kotlety z kalafiora są tańsze i smakują 100 razy lepiej
Kotlety z kalafiora są doskonałą alternatywą klasycznych schabowych. Pokrojone w plastry warzywo wystarczy obtoczyć w dodatkach i usmażyć. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Przepis na kotlety z kalafiora a'la schabowe
Kalafior w odsłonie obiadowej z pewnością znajdzie wielu amatorów. Obtoczony aromatyczną panierką smakuje wprost obłędnie — zwłaszcza jeśli wykorzystamy mąkę z ciecierzycy. Można ją zastąpić zwykłą pszenną, ale smak będzie nieco inny.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 55 g bułki tartej
- 75 g maki z ciecierzycy
- 125 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub wędzonej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe z kalafiora? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od usunięcia liści z kalafiora i pokrojenia go na plastry o grubości 1-2 cm. Warzywo gotujemy w osolonej wodzie do 10 minut, a następnie dokładnie je osuszamy.
W międzyczasie łączymy bułkę tartą z papryką, kurkumą, solą i pieprzem, a mąkę z ciecierzycy rozrabiamy na ciasto, dodając do niej wodę. Plastry kalafiora panierujemy najpierw w mącznej masie, a potem w bułce z przyprawami.
Warzywne schabowe smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy będą z obu stron pięknie zrumienione, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać schabowe z kalafiora?
Roślinne kotlety będą smaczne z wieloma dodatkami. Przed wszystkim dodajcie do nich kaszę, ryż lub ziemniaki. Sos pomidorowy czy czosnkowy też będzie pasował.
Wybierzcie też soczystą surówkę. Szczególnie polecamy wyrazistą marchewkę z imbirem oraz chrupiący rarytas z porów i jabłka.