Smakosze.pl
Sałatka węgierska smakuje obłędnie

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Smaki Katriny

Cudowna sałatka węgierska do słoików - podajemy przepis

24 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sałatka węgierska zaskoczy swoim fantastycznym smakiem nawet najbardziej wybredne osoby. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z przepisem bez najmniejszych problemów. Efekt powala na łopatki.

Z całą pewnością sałatka węgierska jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. W znacznej mierze składa się ona z papryki, cebuli i selera. Dzięki temu, że sałatkę zamkniemy w słoikach, możemy cieszyć się nią przez cały rok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborna sałatka węgierska, która zachwyci domowników

Zarówno sałatka, jak i surówka jest dobrym sposobem na przemycenie warzyw do obiadowego posiłku. Niedawno prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą mizerię. Tym razem na naszym portalu zagości sałatka węgierska.

Bez wątpienia sałatka węgierska przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych składników. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 4 czerwone papryki

  • 2 pomarańczowe papryki

  • 2 białe cebule

  • 2 czerwone cebule

  • seler

  • 10 ząbków czosnku

  • 10 g soli

Zalewa:

  • 500 ml wody

  • 500 ml octu 10%

  • 500 ml oleju

  • 400 g cukru

  • 10 g soli

  • 20 g ostrej papryki mielonej

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T202306.243

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

CZYTAJ DALEJ

Sałatka węgierska w przepysznej odsłonie

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na paprykę po chorwacku. Dziś wypróbujemy przepis na sałatkę z tego wybornego warzywa. Na początku papryki myjemy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki.

Cebule należy pokroić w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z korzeniem selera. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy i doprawiamy solą. Odstawiamy je na noc, by puściły soki.

Składniki na zalewę mieszamy w garnku i gotujemy. Po kilkunastu minutach dodajemy mieszankę do warzyw. Nasza sałatka węgierska jest już prawie gotowa. Wystarczy, że przełożymy ją do wyparzonych słoików.

Naczynia szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Gotowe przetwory odstawiamy do góry dnem. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Smaki Katriny. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >