Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowna sałatka węgierska do słoików - podajemy przepis
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 24.07.2021 02:00

Cudowna sałatka węgierska do słoików - podajemy przepis

Sałatka węgierska smakuje obłędnie
Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Smaki Katriny

Sałatka węgierska zaskoczy swoim fantastycznym smakiem nawet najbardziej wybredne osoby. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z przepisem bez najmniejszych problemów. Efekt powala na łopatki.

Z całą pewnością sałatka węgierska jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. W znacznej mierze składa się ona z papryki, cebuli i selera. Dzięki temu, że sałatkę zamkniemy w słoikach, możemy cieszyć się nią przez cały rok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborna sałatka węgierska, która zachwyci domowników

Zarówno sałatka, jak i surówka jest dobrym sposobem na przemycenie warzyw do obiadowego posiłku. Niedawno prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą mizerię. Tym razem na naszym portalu zagości sałatka węgierska.

Bez wątpienia sałatka węgierska przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych składników. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 4 czerwone papryki

  • 2 pomarańczowe papryki

  • 2 białe cebule

  • 2 czerwone cebule

  • seler

  • 10 ząbków czosnku

  • 10 g soli

Zalewa:

  • 500 ml wody

  • 500 ml octu 10%

  • 500 ml oleju

  • 400 g cukru

  • 10 g soli

  • 20 g ostrej papryki mielonej

Sałatka węgierska w przepysznej odsłonie

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na paprykę po chorwacku. Dziś wypróbujemy przepis na sałatkę z tego wybornego warzywa. Na początku papryki myjemy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki.

Cebule należy pokroić w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z korzeniem selera. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy i doprawiamy solą. Odstawiamy je na noc, by puściły soki.

Składniki na zalewę mieszamy w garnku i gotujemy. Po kilkunastu minutach dodajemy mieszankę do warzyw. Nasza sałatka węgierska jest już prawie gotowa. Wystarczy, że przełożymy ją do wyparzonych słoików.

Naczynia szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Gotowe przetwory odstawiamy do góry dnem. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Smaki Katriny. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Sałatka