Czy można 2 razy smażyć na tym samym oleju? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia.
Czy można ponownie użyć tłuszcz ze smażenia?
Chcąc zaoszczędzić, wiele z nas rozważa ponowne wykorzystane oleju użytego już raz do smażenia. Okazuje się, że w określonych przypadkach zastosowanie wcześniej podgrzanego wyrobu nie zaowocuje od razu poważnymi chorobami.
Warunkiem, który trzeba spełnić bezwzględnie, jest nieprzekroczenie punktu dymienia danego tłuszczu. Jest to taka temperatura, powyżej której produkt pali się i wydziela liczne, szkodliwe związki chemiczne.
Warto jednak dobrze oczyścić tłuszcz przed kolejnym smażeniem i upewnić się, że nie przeszedł smakami z już przyrządzonej potrawy oraz sprawdzić, czy nie zawiera jej resztek.
Jeżeli cokolwiek wzbudzi nasze wątpliwości, lepiej tłuszcz wyrzucić.
Raz użytego oleju lepiej nie przechowywać zbyt długo przed kolejnym zastosowaniem.
Po użyciu i oczyszczeniu z resztek potrawy najlepiej zlać go do słoiczka i szczelnie zamknąć. Wystudzony tłuszcz najlepiej wstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Dietetycy polecają jednorazowe stosowanie oleju
Każdorazowe ogrzewanie tłuszczu obniża jego walory zdrowotne, a także naraża wyrób na kontakt z powietrzem, który przyspiesza jego psucie. Dlatego też eksperci zalecają, by olej stosować tylko raz.
W ten sposób zapewnimy sobie maksimum bezpieczeństwa podczas przyrządzania dań i unikniemy spożycia szkodliwych wytworów ogrzewania tłuszczu. Warto też smażyć tak, aby potrawy przyrządzać możliwie sprawnie i na niewielkiej ilości oleju. To dodatkowo obniży negatywny wpływ tej techniki obróbki na nasze zdrowie.
Jaki olej jest najlepszy do smażenia?
Eksperci do spraw żywienia są zgodni — masło i smalec nie są najzdrowszymi tłuszczami do smażenia. Choć ten drugi ma wysoki punkt dymienia, zawiera też sporo niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.
Co więc stosować? Najlepiej rafinowany olej rzepakowy lub olej z awokado. Oba tłuszcze dobrze znoszą wysokie temperatury. Dobra będzie także oliwa z oliwek, która zawiera liczne związki chroniące ją przed szkodliwym wpływem podgrzewania. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście rezygnacja ze smażenia na rzecz duszenia, pieczenia czy gotowania na parze.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat oleju i innych tłuszczy. W tym artykule wyjaśniamy, który produkt wybrać do smarowania pieczywa . Ten natomiast zawiera wskazówki , które pomogą wam ustalić, czy tłuszcz na patelni jest już wystarczająco rozgrzany.