Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji
Sałatka na Wielkanoc nie musi być skomplikowana i wymagać żmudnych przygotowań. Zamiast kroić mnóstwo warzyw na jarzynową, postawcie na inny przepis i cieszcie się jeszcze lepszym rarytasem z dodatkiem jajka. Nawet wybredni będą zachwyceni.
Przepis na sałatkę na Wielkanoc
Lżejsza od klasycznej jarzynowej kompozycja zachwyci waszą rodzinę. Niewielka liczba składników i szybkie przygotowanie są ogromną zaletą tej sałatki, a niepowtarzalny smak sprawi, że jeszcze nie raz do niej wrócicie.
Składniki:
- 10 dużych jaj
- 5 niezbyt dużych rzodkiewek
- 5 drobnych korniszonów
- 1 pęczek szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 10 g musztardy delikatesowej lub stołowej
- 50 g majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczną sałatkę na Wielkanoc? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Ogrzany do temperatury pokojowej nabiał umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odmierzamy 8 minut.
Po tym czasie, szybko schładzamy zawartość naczynia, wlewając zimną wodę do rondelka. Po chwili usuwamy cały płyn i dodajemy kolejną porcję zimnej wody. W ten sposób nie przegotujemy jaj. Przestudzony produkt pozbawiamy skorupki i kroimy go w kostkę.
Przenosimy do miski, w której podamy sałatkę na Wielkanoc, po czym dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz korniszony. Wsypujemy też posiekany koperek i szczypiorek. Majonez łączymy z musztardą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos mieszamy z jajkami i warzywami.
Jak podać sałatkę na Wielkanoc?
Kompozycja świetnie smakuje zarówno jedynie z chlebem, jak i z odrobiną lekkiej szynki drobiowej. Możecie też zaserwować ją do dowolnego świątecznego pasztetu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy prosty patent na postny żurek. Być może spodoba wam się także prosta tradycyjna pascha, bez której świąt nie wyobraża sobie wielu smakoszy.