Smakosze.pl

canva/egiss

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sałatka na Wielkanoc nie musi być skomplikowana i wymagać żmudnych przygotowań. Zamiast kroić mnóstwo warzyw na jarzynową, postawcie na inny przepis i cieszcie się jeszcze lepszym rarytasem z dodatkiem jajka. Nawet wybredni będą zachwyceni.
 

Przepis na sałatkę na Wielkanoc

Lżejsza od klasycznej jarzynowej kompozycja zachwyci waszą rodzinę. Niewielka liczba składników i szybkie przygotowanie są ogromną zaletą tej sałatki, a niepowtarzalny smak sprawi, że jeszcze nie raz do niej wrócicie.

Składniki:
  • 10 dużych jaj
  • 5 niezbyt dużych rzodkiewek
  • 5 drobnych korniszonów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 10 g musztardy delikatesowej lub stołowej
  • 50 g majonezu
    sól i pieprz w ilości do smaku
czy trzeba solić sałatkę jarzynową?

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smaczną sałatkę na Wielkanoc? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Ogrzany do temperatury pokojowej nabiał umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odmierzamy 8 minut.

Po tym czasie, szybko schładzamy zawartość naczynia, wlewając zimną wodę do rondelka. Po chwili usuwamy cały płyn i dodajemy kolejną porcję zimnej wody. W ten sposób nie przegotujemy jaj. Przestudzony produkt pozbawiamy skorupki i kroimy go w kostkę.

Przenosimy do miski, w której podamy sałatkę na Wielkanoc, po czym dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz korniszony. Wsypujemy też posiekany koperek i szczypiorek. Majonez łączymy z musztardą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos mieszamy z jajkami i warzywami.

Jak podać sałatkę na Wielkanoc?

Kompozycja świetnie smakuje zarówno jedynie z chlebem, jak i z odrobiną lekkiej szynki drobiowej. Możecie też zaserwować ją do dowolnego świątecznego pasztetu.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy prosty patent na postny żurek . Być może spodoba wam się także prosta tradycyjna pascha , bez której świąt nie wyobraża sobie wielu smakoszy.

Sałatka na Wielkanoc zachwyci każdego.png
canva/YelenaYemchuk

 

surówka z pora i gruszki

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ
kotlety mielone smażone na maśle klarowanym

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >