Smakosze.pl

canva/pixelshot

W jaki sposób możemy zmierzyć temperaturę oleju bez termometru?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Nim zaczniesz smażyć frytki czy kotlety, musisz rozgrzać olej do temperatury ok. 180 st. C. Dzięki temu produkty usmażą się na chrupko, nie chłonąc zbyt dużo tłuszczu. W jaki sposób można jednak zmierzyć temperaturę oleju bez termometru? Jak się okazuje nietrudno ją sprawdzić.

Najlepszym sprzętem do mierzenia temperatury jest oczywiście termometr. W domu mamy zwykle termometr lekarski i pokojowy, na kupno specjalnego do zastosowania w kuchni mało kto się decyduje. Na szczęście często da się bez niego obyć. Temperaturę oleju można bowiem sprawdzić na kilka innych sposobów.

W jaki sposób możemy zmierzyć temperaturę oleju bez termometru?

Produkty przeznaczone do smażenia powinniśmy kłaść na dość dobrze rozgrzany olej. Dzięki temu nie będą chłonąć zbyt dużo tłuszczu, ale też nie będą się przypalać. Jak sprawdzić, czy temperatura jest już odpowiednia?

Na rozgrzany olej możecie wrzucić kawałek surowego ziemniaka. Jeśli wokół niego od razu pojawią się bąbelki tłuszczu, oznacza to, że możecie już zaczynać smażenie.

Temperaturę tłuszczu możecie też sprawdzić, wkładając do niego końcówkę drewianej łyżki. Reakcja tłuszczu powinna być taka sama, jak w przypadku ziemniaka — wokół trzonka powinny pojawić się bąbelki.

Innym dobrym testerem temperatury oleju jest chleb. Wrzućcie kawałek kromki na rozgrzany tłuszcz. Jeśli po odliczeniu do 16 chleb usmaży się na rumiano, temperatura jest już właściwa. Jeśli po tym czasie pieczywo będzie przypalone, oznacza to, że temperatura jest za wysoka. Jeśli pozostanie blade, z rozpoczęciem smażenia trzeba jeszcze chwilę zaczekać.

Ważne wskazówki

Pamiętajcie, że nie wszystkie oleje tak samo dobrze nadają się do smażenia. Najlepsze do tego celu są oleje rafinowane, np. rzepakowy, ryżowy, arachidowy. Mają one dość wysoką temperaturę dymienia, tzn. nie przypalą się zbyt szybko.

W żadnym razie do smażenia nie używajcie olejów tłoczonych na zimno, surowych. Te są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie są podgrzewane. Pod wpływem wysokiej temperatury tworzą się bowiem w nich szkodliwe substancje.

W naszym serwisie znajdziecie więcej kuchennych porad. Sprawdźcie, jak uratować zwarzoną bitą śmietanę , a także czego nie robić podczas smażenia jajecznicy .

frytki
frytki

Źródło zdjęcia: canva/funebre

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia, beszamel.se, kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >