Smakosze.pl

canva/Kerrick

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówka z cykorii będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Chrupiące warzywo wraz ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy i rodzynek zachwyca dobrze zbalansowanym smakiem. Nawet wybredni skosztują i poproszą o dokładkę.
 

Przepis na surówkę z cykorii

Jeśli nie wiecie, z czym połączyć cykorię, dwa słodkie składniki lepiej niż cokolwiek innego wydobędą smak lekko goryczkowej sałaty. Pomarańcza i rodzynki nie są typowi składnikami surówek, ale tym razem ich użyjemy i uzyskamy znakomite efekty. 

Składniki:
  • około 200 g cykorii
  • 1 większa pomarańcza bezpestkowa
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżka majonezu np. wegańskiego
  • 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Biedronka oferuje tani majonez

Ruszyło dziś rano. Biedronka postawiła na majonez i twaróg. Na święta jak znalazł

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować surówkę z cykorii? Pomarańcza i rodzynki podkreślą jej smak

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia cykorii. W tym celu wycinamy miąższ u nasady korzeni i dokładnie płuczemy pozostałe części warzywa. Kroimy w cienkie paseczki i przenosimy do dużej miski.

Pomarańczę obieramy ze skórki, usuwamy białe fragmenty i kroimy w kostkę. Dodajemy do cykorii wraz z opłukanymi rodzynkami. W szklance łączymy majonez ze śmietaną lub jogurtem, a następnie doprawiamy je odrobiną soku z cytryny, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sos dodajemy do surówki i starannie mieszamy.

Jak podać surówkę z cykorii?

Pyszna i chrupiąca kompozycja świetnie pasuje nie tylko do dań mięsnych. Warto ją zaserwować także z serem feta czy pleśniowym. Świetnie połączy się też z delikatnie doprawionym tofu naturalnym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite surówki. Szczególnie polecamy wyrazisty rarytas z pora z dodatkiem marchewki i chrzanu . Być może skusi was także słodka kompozycja z selera i rodzynek .

Surówka z cykorii jest pyszna (2).png
canva/margouillatphotos
maślane ciasto na pierogi

Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek

CZYTAJ DALEJ
Wątróbka w diecie

Jest tania i smaczna, ale czy zdrowa? Musisz to wiedzieć o wątróbce

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >