Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Surówka z cykorii będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Chrupiące warzywo wraz ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy i rodzynek zachwyca dobrze zbalansowanym smakiem. Nawet wybredni skosztują i poproszą o dokładkę.
Przepis na surówkę z cykorii
Jeśli nie wiecie, z czym połączyć cykorię, dwa słodkie składniki lepiej niż cokolwiek innego wydobędą smak lekko goryczkowej sałaty. Pomarańcza i rodzynki nie są typowi składnikami surówek, ale tym razem ich użyjemy i uzyskamy znakomite efekty.
Składniki:
- około 200 g cykorii
- 1 większa pomarańcza bezpestkowa
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich
- 1 łyżka majonezu np. wegańskiego
- 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować surówkę z cykorii? Pomarańcza i rodzynki podkreślą jej smak
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia cykorii. W tym celu wycinamy miąższ u nasady korzeni i dokładnie płuczemy pozostałe części warzywa. Kroimy w cienkie paseczki i przenosimy do dużej miski.
Pomarańczę obieramy ze skórki, usuwamy białe fragmenty i kroimy w kostkę. Dodajemy do cykorii wraz z opłukanymi rodzynkami. W szklance łączymy majonez ze śmietaną lub jogurtem, a następnie doprawiamy je odrobiną soku z cytryny, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sos dodajemy do surówki i starannie mieszamy.
Jak podać surówkę z cykorii?
Pyszna i chrupiąca kompozycja świetnie pasuje nie tylko do dań mięsnych. Warto ją zaserwować także z serem feta czy pleśniowym. Świetnie połączy się też z delikatnie doprawionym tofu naturalnym.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite surówki. Szczególnie polecamy wyrazisty rarytas z pora z dodatkiem marchewki i chrzanu. Być może skusi was także słodka kompozycja z selera i rodzynek.