Smakosze.pl Produkty Czy można jeść czarną końcówkę banana? Prawie każdy był w błędzie
Canva

Czy można jeść czarną końcówkę banana? Prawie każdy był w błędzie

11 lutego 2024

Banany cieszą się zasłużoną popularnością. Należą do najczęściej jadanych ze wszystkich egzotycznych owoców, a także nieodłączny składnik wielu deserów. Jednak do jednej rzeczy w bananach podchodzimy z rezerwą. Czy w micie o szkodliwej czarnej końcówce banana leży prawda?

Odżywcze banany

Banany to źródło wielu ważnych mikroelementów, zwłaszcza potasu. Dostarczają do naszego organizmu także wiele witamin: A, B6, C, E i K. Są też, jak na owoce, niezwykle kaloryczne: dwa banany to całkiem niezły szybki posiłek w zabieganym dniu.

Lubimy je także za uniwersalność: mączny banan to świetny dodatek do ciast – nie tylko pokrojony w plasterki jako smaczna dekoracja. Przejrzałego banana rozgnieciony widelcem można dodać bezpośrednio do ciasta , jak choćby na gofry czy naleśniki, by zmienić jego smak i strukturę. Genialnie komponuje się także w koktajlach.

dojrzałe banany
fot. Canva
Ten napój to hit wśród gwiazd Hollywood. Dodaje energii i odchudza, łatwo zrobisz go sama z 4 składników

Czy można jeść zakończenie banana

W tym wszystkim tkwi jednak przekonanie, że końcówka, która ukazuje się po obraniu banana, jest niejadalna. Czasem wykrawamy ją, a niektórzy wręcz odłamują zakończenie banana, by mieć pewność, że resztka czarnej szypułki nie dostanie im się do ust. Dzieciaki nawet straszą się robakami, które mają znajdować się w środku banana. To oczywiście mit, ale czy jest w nim ziarno prawdy?

Okazuje się, że nie za wiele. Ciemna końcówka banana to nie jaja robaków, jak czasem się nas straszy, ani efekt stosowania pestycydów . To pozostałość po kwiatach, które kwitły na kiściach bananów. Można więc je jeść, choć rzeczywiście twardy czarny element nie jest najsmaczniejszą częścią banana i to zrozumiałe, że chcemy się jej pozbyć.

Mit o czarnej końcówce banana

Znane jest nawet źródło tego mitu. Brać się ma rzekomo z dezinformacji, która pojawiła się w USA w czasie epidemii polio, czyli choroby Heinego-Medina . Wirus wywołujący ostre porażenie dziecięce panoszył się w USA w latach 50. XX wieku, a lekarze nie znali przyczyn rozpowszechnienia choroby. Wtedy pojawiła się hipoteza, że zarazki przenoszone są przez czarną końcówkę banana, lub w ogóle przez jedzenie owocu.

Trzeba uczciwie przyznać, że wzmianki na temat tego szału w USA są sporadyczne. Nie jest więc jasne, czy pomysł z zakażonymi bananami podsunięty był przez naukowców , czy raczej ludzie sami powiązali popularność bananów i rozpowszechnianie się choroby. Ostatecznie, jest więcej powodów, by wymyślać niestworzone rzeczy o robakach i zakażeniach w bananie. Przyjeżdża do nas nie wiadomo skąd, jego dziwny kształt przypomina nieco domek dla robaka, a kiedy przejrzeje, nie wygląda przesadnie apetycznie. Wszystko to jednak bujdy na resorach, a banany można i warto jadać na zdrowie.

Przeczytaj też sposoby na odświeżanie czerstwych pączków i ciekawostki na temat pizzy .

banany z kwiatostanem
fot. Canva
Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl
Nawet teściowa prosi o przepis na tę szarlotkę. Ciasto wygląda jak dzieło sztuki, a jest banalne w przygotowaniu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy