Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myśl
W tym przepisie tradycyjne niedzielne schabowe dostają nowe oblicze. Powodem jest panierka, wymyślona na nowo. Nie jest samą chrupiącą skórką, ale pełnoprawnym składnikiem dania. Poniżej wyjaśniam dokładnie, o co chodzi.
Panierowane schabowe
Kotlet schabowy to potomek sznycla po wiedeńsku. To po nim odziedziczył złocistobrązowy kolor skóry. Chrupiąca bułczana panierka to znak rozpoznawczy jednego z najbardziej tradycyjnych polskich dań.
Ale w tym przepisie zrywamy nieco z tą tradycją, okazując jej zarazem należny jej szacunek. Panierka staje się tu bogatsza i w smaku, i w strukturze, mięsista, a także zdrowsza dzięki dodatkowi warzyw.
W postne dni robię pyszną zapiekankę z makaronem. Klasyk kuchni żydowskiej świetnie nadaje się na Środę PopielcowąKotlety schabowe w cebulowej panierce
Zazwyczaj składnikami panierki są jajko, mąka i bułka tarta, w których obtaczamy mięso kolejno. Żeby uzyskać naszą cebulową otoczkę, musimy z mąki i jajek zrobić ciasto. Nadmiar panierki można usmażyć jako cebulowe placuszki.
Składniki
Na cztery kotlety schabowe potrzeba:
- 1 jajko
- 2 cebule
- Duży ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cebulowa panierka do schabowych
Jajko rozbijamy w misce i mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawy. Cebulę i ząbek czosnku ścieramy na tarce o gęstych okach. Łączymy je z jajecznym ciastem i dokładnie rozprowadzamy.
Rozbite kotlety schabowe obtaczamy dokładnie w cebulowej panierce i kładziemy na natłuszczoną rozgrzaną patelnię. Smażymy na złociście z obu stron i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na soczyste uda z indyka i wołowy bogracz.