Nawet teściowa prosi o przepis na tę szarlotkę. Ciasto wygląda jak dzieło sztuki, a jest banalne w przygotowaniu
Ta wspaniała szarlotka na półkruchym cieście jest znacznie łatwiejsza w przygotowaniu, niż na to wygląda. Ma typowy dla szarlotki słodko-kwaśny smak, ale wygląda zupełnie inaczej niż te, którymi delektujemy się zazwyczaj. Jej wykonanie jest przy tym bardzo łatwe. Poniżej wyjaśniam wszystko krok po kroku.
Szarlotka zwijana
Szarlotki bywają różne. Jedni delektują się samą masą jabłkową na kruchym cieście. Inni wolą, by znajdowało się tam więcej słodyczy i całość była bardziej „ciastowa”. Ten przepis zaspokoi potrzeby wszystkich smakoszy. Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście.
Dzieje się tak za sprawą masy budyniowej, którą wypełniamy uformowaną miseczkę z kruchego ciasta. W naszym przepisie sami robimy domowy budyń waniliowy. Można jednak nieco przyspieszyć gotowanie, używając kupnego. Szkoda tracić więcej czasu, bieżmy się za pieczenie.
Jutro zrobię schabowe z przepisu znajomej kucharki. Sekret tkwi w panierce, ślinka cieknie na samą myślSzarlotka z jabłkami granny smith
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Immer Appetitlich, który używa twardych, zielonych i mocno kwasowych jabłek typu granny smith lub podobnych. W naszych sklepach jest jednak zatrzęsienie odmian, których możemy użyć. Warto jednak, żeby były kwaśne i twarde.
Składniki
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 90 g roztopionego masła
- 370 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 45 g skrobi kukurydzianej
- 400 ml mleka
- 3 jabłka
- 1 łyżka cukru
Pieczemy„zawijaną” szarlotkę
2 jajka wybijamy do miski i ubijamy na masę jajeczną z 80 g (⅓ szklanki) cukru. Dolewamy roztopione masło. Kiedy składniki będą dobrze połączone, do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę i ugniatamy na ciasto półkruche.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wykładamy nim okrągłą tortownicę. Nożem przycinamy ciasto na wysokości 3-4 centymetrów, pozostawiając odciętą część na później.
Do rondelka wybijamy jajko, dodajemy 60 g cukru i cukier waniliowy. Rozbijamy na masę jajeczną i dodajemy skrobię kukurydzianą, a następnie mleko. Dokładnie mieszamy masę, stawiamy na palniku i zagotowujemy budyń. Masa nie powinna być zbyt gęsta, by dała się rozprowadzić, nie może też być zbyt lejąca.
Jabłka okrawamy z ogryzków i kroimy w półplasterki. Wzdłuż rantu tortownicy ustawiamy w budyniu na sztorc warstwę plasterków jabłek. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na grubość 8-10 mm, wykrawamy z niego paski i układamy je jako następną warstwę po obwodzie tortownicy. Wykładamy kolejną warstwę jabłek i kolejną warstwę ciasta, aż dojdziemy do środka tortownicy.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepis na przekładane wafle i dowiedz się, jak odświeżyć starzejące się pączki.